Rekordan odaziv u Lugu: Čak 81 ekipa natjecala se na 9. Kupu Baranje

U baranjskom selu Lugu ovog je vikenda održan 9. Kup Baranje u kuhanju tradicionalnog baranjskog fiša, u sklopu 16. Paprika Festa i Dana sela Lug. Manifestacija je, kao i svake godine, privukla brojne natjecatelje, proizvođače paprike, ljubitelje dobre hrane te posjetitelje iz cijele Slavonije i Baranje, ali i susjedne Mađarske.

Lug, poznat kao središte uzgoja i prerade začinske paprike, ugostio je tridesetak proizvođača koji su svoje uzorke dali na ocjenjivanje te izložili brojne domaće proizvode. Posebnu pozornost privuklo je natjecanje u jedenju ljute paprike koje tradicionalno izaziva smijeh i zanimanje posjetitelja. Kako je istaknuo moderator programa, vikend u Lugu protekao je u znaku druženja, dobre hrane i očuvanja tradicije: “Ljudi su donosili svoje uzorke, trudili se cijelu godinu i pokazali zaista fantastične rezultate. Danas nastavljamo s našom tradicionalnom fišijadom – jelom koje je postalo simbol Baranje.”

Posebnost baranjskog fiša leži u jednostavnosti i prirodnim sastojcima – voda, riba, luk, paprika i sol čine osnovu ovog poznatog jela koje se u Baranji prenosi s koljena na koljeno. Na ovogodišnjoj fišijadi sudjelovala je 81 ekipa, a svaka je imala svog majstora fiš-paprikaša koji je pokazao vještinu i ljubav prema ovom jelu.

Organizator manifestacije, Erik Munk, izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom i dobrom atmosferom, istaknuvši da ni kiša nije uspjela pokvariti raspoloženje: “Svi koji su se prijavili – došli su. Vrijeme se malo zakompliciralo, ali sve je lijepo kao i prije. Ljudi su došli iz Belišća, Valpova, Vinkovaca, Vukovara, Slavonskog Broda, Narda… zapravo iz cijele Slavonije i Baranje. Gdje god se kuha dobar fiš, svi se rado okupe.”

Ove godine uveden je novi sustav ocjenjivanja koji su dogovorile turističke zajednice Baranje i Udruga Baranjski kotlić. Prema pravilima, fišijade koje imaju više od 70 natjecatelja uključuju se u službeni ciklus kvalifikacija, a prve tri ekipe s takvih natjecanja izravno ostvaruju plasman na državno prvenstvo u kuhanju fiša.

Ocjenjivački sud, na čelu sa Zvonkom Posavcem, imao je težak zadatak jer su se natjecatelji gotovo savršeno držali tradicionalne recepture. Sve je bilo ukusno, a razlike su bile minimalne. Prema konačnim rezultatima, šesto mjesto osvojio je Aleksandar Veljić iz Kneževih Vinograda, peto Mladen Milinković iz Petrove Slatine, četvrto ekipa iz Borova, treće Želimir Berečić iz Zelčina, drugo Milan Petrović iz Kneževih Vinograda, dok su prvo mjesto i prijelazni pehar osvojili Dušan Jurić i ekipa “Lanke” iz Petrove Slatine.

Kako tradicija nalaže, pobjednik je preuzeo prijelazni pehar koji svake godine putuje od pobjednika do pobjednika. Manifestacija je još jednom potvrdila bogatstvo slavonsko-baranjske tradicije, toplinu zajedništva i ponos domaćih kuhara koji kroz fiš čuvaju identitet svoga kraja. Uz pjesmu, smijeh i dobru hranu,