Rekordne oborine i najezda štetnika ugrožavaju prinose ječma i pšenice

Ova je godina za poljoprivrednike iznimno zahtjevna. Nikad više oborina prouzročilo je i više bolesti i štetnika. Ne očekuje se velik urod ni ječma ni pšenice. Pa ratari priželjkuju da barem bude kvalitetan. No, zbog skupe sjetve strahuju od tržišnih cijena koje su sada daleko ispod zadovoljavajućih. 

Palo je ove godine više kiše nego u posljednjih desetak. Prinosi će biti šaroliki – od polja do polja. Ovisno o tome kakvi su bili vremenski uvjeti.

– Očekujemo da će evo ova godina do kraja biti pozitivna u smislu dovoljno sunčanih dana i dozrijevanja i da će na kraju krajeva ipak prinosi biti očekivani 7 do 8 tona po ha, rekao je  prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Pšenicu ćemo žeti u srpnju. Ječam za 10-ak dana – ako se prosuši.

– Imali smo pojavu virusa koji je kod mnogih proizvođača naročito kod ove ranije vegetacije sjetve napravio nemale štete, rekao je  doc. dr. sc. Alojzije Lalić, Poljoprivredni institut Osijek.

Zbog obilnih oborina bit će smanjen i prinos krušnoga zrna. Pa se svi nadaju da će barem biti kvalitetno. Kako bi podmirili visoke troškove proizvodnje.

– Jedna velika firma je izašla s cijenama pšenice i ječma što nije ni približno što treba biti da bi opravdali ulaganje repromaterijala i nešto zaradili od toga. 90 lipa za ječam i 1,10 za pšenicu je stvarno premalo, ocijenio je Dalibor Stanković, Sveti Đurađ.

– Špricali smo 2-3 puta, kako tko. Dobro se drži, ali to je sad sve nekako gore i gore. Mislim da će prinos biti puno manji. Prošle godine je bila 2,20. Sad bi trebala barem biti 2,50 kune, rekao je Miljenko Pejić, Pleternica.

Teška godina za ratare, ali i stručnjake koji moraju prilagoditi sorte i tako odgovoriti na klimatske promjene.

– To stvara jedan veliki pritisak na naše oplemenjivače da stvore sortiment koji je ranozreliji od postojećeg, a da pri tome zadrži sve karakteristike postojećeg i još da ih pri tome poboljša, smatra prof. dr. sc. Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek.

I nakon svih kriza s kojima se suočila hrvatska poljoprivreda, rasta cijena energenata i mineralnih gnojiva, zabilježeni su i ekstremni klimatski uvjeti.

– Pripremili smo paket pomoći uslijed elementarnih nepogoda odnosno program potpore koji je vrijedan 4 milijuna eura i odnosi se prvenstveno na poplave iz svibnja tako i na elementarne nepogode od početka godine, rekla je Sandra Zokić, Ministarstvo poljoprivrede.

Dobro će taj novac doći ratarima, osobito onima na čijim njivama žetve neće biti. Barem ne pšenice i ječma jer mnogi su morali ponovno sijati.