Reprogrami, moratoriji, novi krediti i garancije među mjerama za gospodarstvo

– Reprogrami i moratoriji na kredite, odobrenje novih kredita za likvidnost i garancija u okviru garantnog fonda osiguranja izvoza, neke su od prvih deset mjera pomoći gospodarstvu za borbu protiv šteta zbog koronavirusa, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva gospodarstva.

Te mjere iz resora Ministarstva gospodarstva trebale bi biti utvrđene na sutrašnjoj sjednici Vlade, a dolaze nakon odluke kojom se sprječava rast cijena ključnih proizvoda za opskrbu hrvatskog tržišta i izvoz onih proizvoda za koje se u Hrvatskoj pojavi mogućnost nestašice.

Obuhvaćaju reprogramiranje postojećih kredita (uz uvođenje počeka u otplati glavnice kredita) te uvođenje moratorija na kreditne obveze klijenata HBOR-a i poslovnih banaka po postojećim plasmanima; odobrenje novih kredita za likvidnost gospodarskim subjektima za financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja u suradnji s poslovnim bankama, te odobravanje garancija (polica osiguranja) poslovnim bankama izvoznika i HBOR-u, u okviru garantnog fonda osiguranja izvoza.

Tu je i povećanje opsega garantnog fonda za osiguranje izvoza tako da se u prihvatljive korisnike uključe i sektor turizma, gospodarski subjekti koji vrše posredan izvoz ili su dobavljači izravnih izvoznika.

Predviđa se i mogućnost produženja rokova za realizaciju investicijskih projekata te uvođenje dodatnog počeka od tri godine za očuvanje radnih mjesta, kroz izmjene i dopune Zakona o poticanju ulaganja.

Među mjerama je i interventni otkup viškova u stočarskoj i ratarskoj proizvodnji, voćarstvu i povrćarstva, te drugih proizvoda od potencijalno ugroženih industrijskih i poljoprivrednih proizvođača te povećanje stope jamstva HAMAG-BICRO sa 65 na 80 posto glavnice kredita uz skraćivanje procedure obrade.

Predviđa se i dodatna alokacija od 15 milijuna eura za mikro zajmove za obrtna sredstva (do 25.000 EUR), uz maksimalnu kamatnu stopu od 1 posto.

Mjerama se planira i uvođenje moratorija na sve rate ESIF mikro i malih zajmova do 31.12. ove godine, povećanje limita za potpore male vrijednosti s 200.000 na 500.000 eura, te mogućnost aktiviranja dijela proračunskih sredstava kao doprinosa interventnim sektorskim potporama poduzetnicima (nacionalni grant).

Horvat: U prvom koraku važno je osigurati likvidnost

Te će mjere biti namijenjene prvenstveno poduzetnicima i obrtnicima s ciljem ublažavanja negativnog utjecaja koronavirusa na njihovo poslovanje te na ukupno hrvatsko gospodarstvo.

Kako je istaknuo ministar gospodarstva Darko Horvat, a prenosi se u priopćenju, radi se o dijelu unutar šireg paketa mjera koje su proteklih dana usuglašavane sa svim resorima, komorama i institucijama, te predstavnicima udruga poslodavaca, banaka, izvoznika i drugih.

U prvom koraku važno je osigurati potrebnu likvidnost poduzetnicima, ističe Horvat.

“Smisao svih mjera koje planiramo poduzeti i o kojima smo do sada vodili vrlo intenzivne razgovore jest da sačuvamo radna mjesta i domaće gospodarstvo, te da u prvom valu osiguramo potrebnu likvidnost našim poduzetnicima, kroz moratorij ili odgode plaćanja obveza kredita, uvođenje novih kreditnih linija za obrtna sredstva i slično”, rekao je Horvat.

Najavio je kako slijede “promjene u određenim ekonomskim odnosima”, kako na nacionalnoj tako i na globalnoj razini, zbog čega je važno ostati racionalan i fleksibilan.

“Svjesni smo da najviše pate prijevoznici, trgovci i izvoznici, ali moramo voditi računa o svim mogućim scenarijima, uzimajući u obzir sve grane hrvatskog gospodarstva, od obrtnika, preko mikro, malih i srednjih poduzeća, pa sve do velikih kompanija”, kaže Horvat.

Napominje kako su nakon osiguranja uvjeta za provedbu prvih 10 mjera, počeli razgovori o stvaranju novih alata kojima će se moći pravovremeno intervenirati na sve moguće situacije u gospodarstvu.