Riječka umjetnica baranjskih korijena otvorila samostalnu izložbu “Slijedi svoju nit”

foto: Srđan Hulak

Riječka umjetnica baranjskih korijena Nevena Živić ukazala na lijepu stranu života i plemenite vrijednosti samostalnom izložbom “Slijedi svoju nit” koja je otvorena u Omišlju na otoku Krku.

U nedjelju 7. srpnja 2024. godine održano je svečano otvorenje samostalne izložbe “Slijedi svoju nit” akademske umjetnice Nevene Živić u Galeriji Loža u Omišlju.

Umjetnica se predstavila recentnim ciklusom slika različitih formata izvedenih u kombiniranoj tehnici koji predano stvara i kontinuirano nadopunjuje novim radovima. Posjetitelji su ostali oduševljeni energijom i vedrinom kojom isijavaju radovi, a posebno ih je zaintrigirao poliptih pod nazivom “Strujanja”.

Umjetnička voditeljica programa izložbi u Omišlju i kustosica Sonja Švec Španjol predstavila je izložbu ukazavši kako živimo u vremenu u kojem smo svakodnevno izloženi prevelikoj količini negativnih senzacionalističkih vijesti i informacija. U takvim okolnostima slikarstvo Nevene Živić podsjeća nas na onu lijepu stranu života i plemenite vrijednosti poput topline, zahvalnosti i suosjećajnosti koje su danas potisnute bremenom vremena u kojem živimo.

Švec Španjol je istaknula kako opus Nevene Živić karakterizira spoj klasičnih slikarskih tehnika i ručnog veza koji za umjetnicu nosi duboku simboliku snage, povezanosti i neraskidivih veza. Na površini koloristične kompozicije umjetnica ručnim vezom oblikuje reljefni crtež. Nit protkiva platno i tako postaje njegovim integralnim dijelom. Ručni vez prati i potencira određene linije boja te nadograđuje strukturu plohe. Intimniji formati sadrže zasićenije i likovno kompaktnije interpretacije oblikujući tako apstrahiranu višeslojnu likovnu priču, dok veći formati privlače pažnju svojom poletnošću, slobodom i ekspresijom otvoreno prenoseći emociju. Švec Španjol je na kraju svog govora istaknula kako nas slikarstvo Nevene Živić oplemenjuje i podsjeća na ljepotu ljudskog života ukazujući kako uvijek treba sagledati širu sliku i imati razumijevanja i empatije prema drugom ljudskom biću jer nikada ne znamo što se skriva u pozadini.

Umjetnica Nevena Živić zahvalila se organizatorima i kustosici na divnoj suradnji i gostoprimstvu, te posjetiteljima na dolasku i istaknula kako joj je drago što ima priliku predstaviti svoja djela u Omišlju. Pročelnica Upravnog odjela Maja Mahulja čestitala je umjetnici na djelima prepunim vedrine koja su donijela jednu posebnu energiju i atmosferu u galerijski prostor Lože u Omišlju i proglasila izložbu službeno otvorenom.

Izložba u Galeriji Loža ostaje otvorena do 21. srpnja 2024. godine.

foto: Srđan Hulak