Roditelji školaraca: Kako spriječiti “cyberbullying”?

foto: Pixabay/Ilustracija

Nažalost, sigurno ste čuli za cyberbullying. On je sve češći i podrazumijeva svako zlostavljanje i nepristojno ponašanje na internetu. Može se odvijati preko poruka, brojnih aplikacija, društvenih mreža, e-pošte, platformi za igru ili drugih online mjesta, piše Mamin kutak.

Djeca sve više vremena provode online, a kontrola njihovih postupaka na internetu sve je manja. Kada tome dodamo anonimnost koju online svijet pruža, dobivamo zabrinjavajuć porast incidenata internetskog nasilja. Istraživanje Unicefa pokazalo je da oko 5% djece doživi neki oblik vršnjačkog nasilja putem elektroničkih medija 2 do 3 puta mjesečno, a njih 29% doživi neki oblik cyberbullying 1 ili 2 puta mjesečno. Posljedice koje ova vrsta zlostavljanja može ostaviti na djetetu su ozbiljne i važno je ne ignorirati problem. 

Primjeri internetskog nasilja

 • Slanje neugodnih poruka
 • Hakiranje nečijeg računa
 • Nepristojno i zlobno ponašanje u online igrici
 • Uhođenje nekoga na internetu
 • Širenje glasina o nekome na internetu
 • Uznemiravanje nekoga na internetu
 • Lažno predstavljanje
 • Objavljivanje privatnih ili neugodnih fotografija nekoga na internetu
 • Stvaranje lažnih računa na društvenim mrežama kako bi se nekoga ismijavali
 • Dijeljenje privatnih poruka primljenih online s drugim ljudima

Kako prepoznati da je vaše dijete žrtva nasilja na internetu?

Većina djece gotovo nikada neće doći roditeljima i reći da su žrtve zlostavljanja. Jednim dijelom djeca ne znaju u potpunosti prepoznati problem, no često se zlostavljanje događa na mrežama koje su im roditelji zabranili, pa se nalazi u poziciji gdje ako prizna da je žrtva zlostavljanja, priznaje i nepoštivanje vaših određenih pravila. Kao i kod svakog oblika zlostavljanja i kod cyberbullyinga žrtve često sebe okrivljuju za zlostavljanje.

Neki od znakova kako prepoznati da je dijete zlostavljano:

 • Dijete je često uzrujano kada je na internetu
 • Dijete zatvara prijenosno računalo ili zaključava telefon kad mu se približite
 • Dijete djeluje tjeskobno ili depresivno
 • Dijete izbjegava aktivnosti u kojima je prije uživalo
 • Dijete briše račune na društvenim mrežama
 • Djetetov uspjeh u školi je sve lošiji
 • Osluškujte svoje dijete, ako primijetite neke promjene u ponašanju, potrudite se posvetiti posebnu pažnju tome

Kako dijete zaštititi od zlostavljanja na internetu?

Za početak je vrlo važno imati dobar odnos s djetetom, odnos na kojem treba kontinuirano raditi kako bi se dijete u svojoj obitelji uvijek osjećalo sigurno. Česti razgovori o djetetovom životu, prijateljima i okolnostima u kojima se nalazi mogu pomoći djetetu da se otvori. Ako se dijete bude osjećalo kao na ispitivačkoj klupi, vrlo vjerojatno vam neće otkriti kako se osjeća i što mu se u životu događa izvan granica koje vi možete kontrolirati.

Edukacija je vrlo važan korak u sprječavanju zlostavljanja na internetu. Dijete mora naučiti koja ponašanja nisu u redu, kako se ono nikada ne smije ponašati, ali i kako se nitko prema njemu ne smije ponašati.

Pravila o online ponašanju mogla bi uvelike olakšati djetetu učenje koje ponašanje je prihvatljivo, a koje nije. Prije nego dijete dobije svoj prvi mobitel, važno je da zna “pravila ponašanja”. Koliko god želimo djeci dati mogućnosti i slobodu, u ovih godinama vrlo je važno jasno postaviti granice. 

Edukacija roditelja često se zaboravlja, no u određenoj mjeri roditelji moraju biti u toku sa novim aplikacijama i platformama. Ako roditelji ne znaju kakao određena platforma funkcionira, oni nikako ne mogu ni utjecati na djetetovu sigurnost na toj platformi. 

Kako zaustaviti zlostavljanje na internetu? 

Vrlo je teško otkriti da je vaše dijete žrtva zlostavljanja, no gledajte to ovako – mnoga djeca nikada roditeljima ne otkriju da su zlostavljana i ovo je zapravo dobar prvi korak. Od trenutka kada vi znate da je dijete zlostavljano, ono više nije samo u svojoj nevolji, možete mu biti podrška i jako mu pomoći da se nauči nositi sa svojim emocijama, ali i pobijediti u bitki koju u sebi vodi. No, kako savjetovati dijete?

 • Naučite dijete da na zlostavljanje ne odgovara zlostavljanjem. Objasnite mu da zlostavljanje uvijek samo pogoršava stvar. Umjesto toga se fokusirajte na to kako da se dijete osjeća bolje i sigurnije . 
 • Čuvajte dokaze, radilo se o anonimnom zlostavljaču ili nekome koga dijete osobno poznaje, dokazi bi uvijek trebali biti sačuvani, bez obzira želite li ih pokazati u školi, na policiji ili roditeljima djeteta zlostavljača.
 • Prijavite i blokirajte zlostavljača nakon što ste spremili dokaze.
 • Budite podrška djetetu. Iako ćete sigurno u jednom trenutku pokušati preispitivati djetetove postupke i kriviti ga svaki loš potez, dijete sada treba od vas samo podršku. 
 • Potaknite dijete na druženje, jer upravo nakon negativnih iskustava djeca se često povlače u sebe i odriču brojnih stvari koje su ih veselile. 
 • Ako znate da zlostavljač ide u djetetovu školu, razgovarajte s ravnateljem. 
 • Povećajte online sigurnost u svom domu, naučite dijete na koje sve načine se može zaštititi (odbiti zahtjeve nepoznatih ljudi, ne davati informacije o sebi nepoznatima i slično).
 • Redovito provjeravajte djetetove račune, ali to činite u njihovom prisustvu, a ne skrivajući se, dijete mora biti educirano i zajedno možete proći koje ponašanje i poruke možda nisu u redu i što dijete treba poduzeti u vezi toga.
 • Nemojte djetetu zabranjivati i oduzimati tehnologiju, sjetite se da želite zaštititi svoje dijete, a ne ga kazniti zbog tuđeg pogrešnog ponašanja. 

Što ako je vaše dijete mali zlostavljač na internetu?

O ovoj, “drugoj strani medalje”, vrlo se rijetko govori jer svi mi volimo i želimo vjerovati da naše dijete to nikada ne bi učinilo, no činjenica je da se djeca zlostavljači nalaze oko nas i njihovi roditelji za to sigurno ne znaju i ne odobravaju takvo ponašanje.

I na ovoj strani medalje su edukacija i povjerenje najvažniji. Ako je dijete optuženo za nasilje, dajte mu priliku da vam objasni svoje ponašanje. To ne znači da tolerirate nasilje, da želite razumjeti zašto je djetetu uopće palo na pamet takvo neprihvatljivo ponašanje, jer tek kada dijete objasni stvari iz svoje perspektive, možete krenuti zajedno rješavati problem i objasniti mu zašto je takvo ponašanje neprihvatljivo. 

Ako je vaše dijete koristilo online mreže kako bi zlostavljalo nekoga, tada je neophodno mnogo jasnije postaviti granice. Smanjen pristup tehnologiji, pomnije kontroliranje djetetovih online aktivnosti i jasna pravila o tome koje stranice se smiju, a koje ne smiju koristiti neophodan su korak prema rješavanju problema. 

Potrebno je potaknuti dijete da se stavi u ulogu žrtve, online zlostavljanje mnogo je jednostavnije i s manje osviještenosti o posljedicama nego kada netko nekoga uvrijedi “licem o lice”. Važno je osvijestiti da je taj netko koga smo povrijediti osoba od krvi i mesa, sa suzama i osjećajima, a ne tek ime na online platformi. 

Potaknite dijete da se ispriča žrtvi, bez posramljivanja djeteta, već upravo kako biste kroz cijeli ovaj proces i vi i dijete naučili mnogo o vašem odnosu i što je ispravno, a što ne.