S radom počela Trumpova društvena mreža

Društvena mreža Donalda Trumpa pod nazivom Truth Social pokrenuta je i dostupna na Appleovom App Storeu 21. veljače.

Podsjeća na Twitter, oduvijek omiljenu platformu bivšeg američkog predsjednika, na kojoj je nerijetko izvodio razne poteze za pamćenje. I, činilo se, bez previše promišljanja prije objava.

Zanimljivo, datum nije izabran slučajno jer 21. veljače obilježava se Dan predsjednika u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pod uvjetom da mreža ne doživi problemčiće poput onih prošle jeseni kada je neki šaljivdžija uzeo korisničko ime “donaldjtrump” i objavio sliku prebjegne svinje, lansiranje će označiti Trumpov povratak na društvene mreže. Jer, kao što je poznato, Twitter i Facebook zabranili su pristup bivšem predsjednika nakon napada na američki Kapitol 6. siječnja.

Prije nego što je prošle jeseni povučena testna verzija Truth Sociala, kod websitea pokazao je da radi na uglavnom nemodificiranoj verziji open-source softvera Mastodon. U listopadu je Software Freedom Conservancy optužio Trump Media and Technology Group (TMTG) da je prekršila Mastodonovu AGPLv3 licencu ne dijeleći izvorni kod platforme. Web stranica je dva tjedna kasnije dodala namjenski odjeljak koji sadrži ZIP arhivu izvornog koda.

Na temelju objava kojima je imao prilike svjedočiti Reuters, Truth Social neće se previše udaljiti od Twitter formule. Ljudi mogu koristiti mrežu za objavljivanje “istina”, što je na Truth Social ekvivalentno Twitterovim tweetovima, a moguće je ponovno dijeliti “postove” na vremenskoj traci kako bi se proširio doseg.

Izvršni direktor koji je odgovarao na pitanja beta korisnika rekao je da kompanija radi na politici provjere koju će objaviti “u narednim tjednima”. Također je spomenuto da TMTG također radi na značajci izravnih poruka koja će doći kasnije.

Treba znati i da iako se Truth Social doista pojavio u iOS App Storeu 21. veljače neki korisnici navodno su imali problema s kreiranjem korisničkih računa. Neki od njih primili su poruku o pogrešci kada bi pokušali unijeti datum rođenja, e-mail ili telefonski broj, dok su drugi naveli da su stavljeni na listu čekanja.