Samsung, Apple i Xiaomi vodeći na tržištu usprkos velikom padu cijelog tržišta u drugom kvartalu

foto: pixabay

Globalne isporuke pametnih telefona pale su na 287 milijuna komada u drugom kvartalu 2022., prema najnovijem izvješću Canalysa. Ovo je najniža tromjesečna brojka od drugog kvartala 2020. kada je pandemija prvi put udarila i usporila cijelo tržište.

Samsung je predvodio tržište sa 61,8 milijuna isporučenih pametnih telefona i 21 posto tržišnog udjela. Unatoč slaboj sezoni, Apple je zadržao drugo mjesto, isporučivši 49,5 milijuna iPhonea za 17 posto tržišnog udjela. Xiaomi je ostao na trećem mjestu s 39,6 milijuna jedinica, dok su OPPO i vivo završili prvih pet sa 27,3 odnosno 25,4 milijuna jedinica.

“Globalno tržište pametnih telefona pati od drugog razdoblja pada isporuka nakon kratkog oporavka 2021., a nagli pad potražnje pogađa vodeće dobavljače”, rekao je analitičar Canalys Research Runar Bjørhovde.

“Unatoč godišnjem rastu od 6 posto, Samsungove isporuke pale su 16 posto u odnosu na prethodni kvartal jer se ovaj proizvođač borio s lošim razinama zaliha, posebno u srednjem rangu. U međuvremenu, solidna potražnja za serijom iPhone 13 u Sjevernoj Americi, Kini i Europi omogućila je Appleu da raste unatoč problemima na tržištu. Vrhunska klasa pametnih telefona pokazala se relativno otpornom tijekom recesije, dok su promocije i opcije financiranja još dodatno pomogle u dostupnosti“, pojašnjava Bjørhovde.

“Glavni kineski dobavljači uspjeli su stabilizirati svoju svjetsku izvedbu u usporedbi s prošlim tromjesečjem unatoč još jednoj rundi dvoznamenkastih međugodišnjih kontrakcija”, rekao je Toby Zhu, analitičar Canalysa.

„Nestašice u opskrbnom lancu više nisu najhitniji problem jer se narudžbe komponenti brzo smanjuju, a dobavljači su počeli biti zabrinuti zbog prevelike ponude. To je rezultiralo smanjenjem cijena za ključne komponente, što smanjuje troškove za dobavljače. Postojat će sve veće napetosti u cijelom lancu opskrbe pametnih telefona jer će se slabost potražnje vjerojatno nastaviti dulje vrijeme“, zaključuje Zhu.