Sedma međunarodna konferencija o kibernetičkoj sigurnosti, “Cyber Security Conference CSC 23: Izazovi kibernetičke sigurnosti“

FOTO: OBŽ

Sedma međunarodna konferencija o kibernetičkoj sigurnosti, “Cyber Security Conference CSC 23: Izazovi kibernetičke sigurnosti“ otvorena je danas (10. listopada 2023. godine) u dvorani Vikarijata u Osijeku. Dvodnevna konferencija održava se u organizaciji Hrvatskog instituta za kibernetičku sigurnost i u suradnji s partnerima; Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek te tvrtkama ATO inženjering i ATOS. Ovaj ekskluzivni događaj okupio je vodeće stručnjake i lidere industrije iz Hrvatske i inozemstva kako bi podijelili svoja znanja, iskustva i najbolje prakse u području kibernetičke sigurnosti, a otvaranju konferencije nazočili su i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić te zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin.

Središnja tema ovogodišnje konferencije je “Izazovi kibernetičke sigurnosti” i ima za cilj pružiti platformu stručnjacima iz različitih područja za okupljanje, razmjenu znanja i suradnju kako bi se zajednički uhvatili u koštac s najnovijim izazovima kibernetičke sigurnosti. Inače, konferencija obuhvaća širok raspon tema kao što su mrežna sigurnost, industrijska sigurnost, kibernetički kriminal, pravni aspekti i druge aktualne teme. Kroz predavanja, panel rasprave i interaktivne radionice raspravljat će se o najnovijim trendovima i prijetnjama u kibernetičkoj sigurnosti, bit će tu i izlaganja o novim tehnologijama i rješenjima za borbu protiv kibernetičkih prijetnji, umrežavanju…

– Danas na Konferenciji svjedočimo prezentaciji puno novih aktivnosti na području kibernetičke sigurnosti. To je uvijek aktualna tema kojom se bave mnogi stručnjaci, pogotovo kada je riječ o maloljetnim osobama, a sve više i osobama starije životne dobi koje nedovoljno razumiju sve izazove današnje moderne tehnologije. Za nas je značajno i to što se konferencija tradicionalno događa u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji te se i na taj način potvrđuje da imamo i stručnjake i znanja o novim smjerovima i mogućnostima na ovom području – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Dodao je da pitanja sigurnosti se ne smije zanemarivati niti podcjenjivati. – Sadašnje stanje u Hrvatskoj često uzimamo kao nešto normalno i uobičajeno, međutim takvo stanje neće biti ukoliko ne budemo kontinuirano vodili računa o sigurnosti. Stoga će i konferencija doprinijeti da se sigurnost svih naših građana zadrži na visokoj razini – poručio je.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin izrazio je zadovoljstvo što se u Osijeku održava ova iznimno važna konferencija. – Slikovito rečeno, ono što su nekada bili sefovi, protuprovalna vrata, alarmi, kamere, zaštitari i slično, danas su sustavi kibernetičke sigurnosti kojima se štite tvrtke, svi javni i privatni sustavi, institucije, a svi sustavi, od vozila pa nadalje do složenih sustava, izloženi su kibernetičkim napadima. Ovakve konferencije na kojima postoji znanstveni i stručni pristup, gdje se nude i rješenja, iznimno su važne jer je cijeli naš sustav ranjiv te može doći do ugroze velikog broja ljudi – kazao je Vulin.

Posebnost konferencije je i edukativni dio koji organizira Centar za nestalu i zlostavljanu djecu te stavlja naglasak na sigurnost djece na internetu, pravosudnim aspektima procesuiranja cyber-kriminala te nove tehnologije kojima se koriste predatori online svijeta. Taj dio konferencije će se osvrnuti na izazove kibernetičke sigurnosti u obrazovnim institucijama s naglaskom na rad s mladima i žrtvama online nasilja kojima podršku pruža nacionalni Centar za sigurniji internet.