Sjednica Gradskog vijeća: Povećanje proračuna za tri milijuna kuna, 300 tisuća kuna malim poduzetnicima

foto: MB Press

Danas je održana treća sjednica Gradskog vijeća Belog Manastira. Između ostaloga na ovoj sjednici razmotrena su izvješća rada i financijskog poslovanja Baranje čistoće, Baranjskog vodovoda, Poduzetničkog centra, Radio Baranje, Stanouprave i Turističke zajednice Baranje te je predstavljen Program rada Savjeta mladih za iduću godinu. Istaknute teme su rebalans proračuna, izmjena gradskih poreza te potpore za razvoj malog gospodarstva.

Proračun je povećan za tri milijuna kuna te se radio o drugim izmjenama proračuna za ovu godinu. Tako je sada preko 83 milijuna kuna. Povećanje je zabilježeno zbog poreznih prihoda i komunalne naknade.

,,Proračun će rasti za tri milijuna kuna stabilni su prihodi i od poreza i komunalna naknada nam se nakon covid krize vraća u obim koji je do sada bio tako da ćemo prenamijeniti u nekakva sredstva namijenjena odražavanju. Tako da se mijenja i program održavanja grada u manjem obimu, one projekte koje smo proveli ćemo definirati kao provedene, a one koje još uspijemo do kraja godine provesti ćemo izmijeniti. Također mijenja se program građenja u malom obimu”, rekao je gradonačelnik Tomislav Rob.

foto: MB Press

Smanjenje poreza ugostiteljima i potpore poduzetnicima

Donesena je odluka o smanjenju opterećenja poduzetnika porezima od 1. siječnja 2022. godine te novih 300 tisuća kuna ide za potpore mikro i malim poduzetnicima.

,,Smanjenje opterećenja poduzetnika porezima je ukidanje poreza koje će stupiti na snagu s 1. siječnjem, porez na potrošnju ugostiteljima neće više imati porez na alkoholna pića te ćemo im tako izaći u susret zbog ove krize koja ih je skoro uništila”, naglasio je Rob.

Dodao je: ,,Povećavamo potpore gospodarstvu uz 102 tisuće kuna koje su isplaćene za covid krizu ugostiteljima još ćemo osigurati još 300 tisuća kuna potpora mikro i malom poduzetništvu prema modelu koji je bio i dosadašnjih godina uz izmjeni da oni koji su dobili ovu potporu 2019. godini budu  nižeg reda prioriteta, a novi prijavitelji budu prioritet.”

Natječaj za potpore će biti otvoren ovih dana jer je prošlo mjesec dana javnog savjetovanja, a rok predaje će biti 15-ak dana.

foto: MB Press