Sjednica Vlade: Osigurano milijun eura za unapređenje uvjeta stanovanja mladih poljoprivrednika

foto: Pixabay

Vlada je usvojila Program potpore za unapređenje uvjeta stanovanja mladih poljoprivrednika za 2024. godinu, za što je osigurano milijun eura.     
 
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da je cilj Programa pomoći mladim poljoprivrednicima, odnosno onima ispod 40 godina starosti, koji žive u jedinicama lokalne samouprave koje su donijele programe potpore za unapređenje uvjeta stanovanja mladih obitelji, da im se omogući dodatna potpora za kupnju, izgradnju ili rekonstrukciju objekata za stanovanje.

Tom potporom, kako je navela, želi se doprinijeti njihovoj odluci da se nastave baviti poljoprivredom, ostanu u ruralnom području, proizvode hranu, te pružaju usluge u takvim područjima.
 
Iznos od milijun eura za provedbu ovog Programa u 2024. osiguran je u državnom proračunu, rekla je Vučković, i dodala kako su korisnici potpore one jedinice lokalne samouprave koje su u svojim proračunima za 2024. osigurale financijska sredstva za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji na selu.
 
Krajnji primatelji će, kako je kazala, biti mladi poljoprivrednici koji su zadovoljili propisane uvjete, koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana prije podnošenja zahtijeva, te imaju manje od 40 godina.
 
Iznos potpore za mlade poljoprivrednike koji zadovolje uvjete iznosi 100 posto potpore koju je krajnjem primatelju dodijelila jedinica lokalne samouprave, kako se  navodi u obrazloženju ove odluke Vlade, a u skladu s uvjetima iz svog programa za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji na selu.