Skupština: Osječko-baranjska županija nastavlja sve započete projekte

foto: OBŽ

U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku danas (26. siječnja 2023. godine) održana je 18. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije s 10 točaka dnevnog reda. Vijećnici su između ostalog usvojili prijedlog o sufinanciranju Turističke zajednice Osječko-baranjske županije za 2023. godinu kojim se za tu namjenu u proračunu osigurava 199.085,00 eura. Naime, Turistička zajednica OBŽ od izvornih prihoda (boravišne pristojbe i turističke članarine) ne može financirati sve projekte i aktivnosti koje provodi, pa je uputila zamolbu za financijsku potporu, što je i odobreno.

Vijećnici su prihvatili i informaciju o potporama u ruralnom turizmu na području Osječko-baranjske županije u 2022. godini. Pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Turalija tim povodom je naglasila da su te potpore namijenjene poduzetnicima, obrtnicima, trgovačkim društvima, OPG-ovima, poljoprivrednim gospodarstvima i ostalima koji se bave turizmom i ugostiteljstvom. Postoje tri vrste potpora; za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma, za ulaganja u autohtonu eno i gastro ponudu te za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama. Prošle godine ove potpore ukupne vrijednosti 1,3 milijuna kuna koristilo je gotovo 70 korisnika. Naravno, dodjela potpora se nastavlja i ove godine, a sukladno Planu dodjele sredstva su u istoj vrijednosti – za unaprjeđenje i razvoj osigurano je 132.722 eura, za manifestacije 23.890 eura i 15.000 eura za autohtonu eno i gastro ponudu.

Pod točkom „Pitanja i prijedlozi“ za govornicu su izašli vijećnici Sanja Bježančević, Boris Piližota, Krešimir Čabaj, Ivica Beširović, Dražen Jalovičar i Zlatko Ahić. Njihova pitanja i prijedlozi odnosila su se na rad specijalističkih liječničkih ordinacija, sufinanciranje ugradnje solarnih panela i rada domova za starije i nemoćne osobe, provođenje EU projekata, vijećničke naknade i inicijativu za izgradnju nastavno-sportske dvorane na Srednjoškolskom igralištu u Osijeku.

Na sva pitanja odgovorio je župan Ivan Anušić. Tako je u vezi realizacije europskih projekata u narednom razdoblju naglasio da je Osječko-baranjska županija provodila, provodi i nastavit će provoditi niz vrijednih projekata.

– U realizaciji su mnogi projekati koje smo započeli. Regionalni distribucijski centar za voće i povrće otvorit ćemo u veljači, potom i Gospodarski centar, započeli smo izgradnju I. gimnazije. Niz projekata je već realizirano sredstvima EU, između ostalih i projekt dostupnije primarne zdravstvene zaštite na području cijele županije, završena je energetska obnova mnogih škola, domova zdravlja i domova za starije i nemoćne osobe vrijedna oko 200 milijuna kuna. Tu su i projekti 16 sustava navodnjavanja, razni infrastrukturni projekti, dva projekta regionalnih centara kompetencije, Panonski znanstveni centar i drugi. To su projekti koje razvijamo i nitko ih ne može zaustaviti ni poništiti – poručio je župan Anušić.