Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

Ljudi diljem svijeta prepoznali su slanje paketa poštom kao normalan način dijeljenja, ali i prodaje onoga što posjeduju, pa ne treba čuditi što u prosjeku jedna osoba godišnje pošalje čak 23 paketa. Te brojke otkrio je Pitney Bowes i tiču se najjačih zemalja svijeta u ekonomskom smislu.

Samo istraživanje provodilo se kroz cijelu 2018. i podatak o 87 milijardi ukupno poslanih paketa uistinu je izniman. Posebno jer je godinu prije poslano 13 milijardi paketa manje. Uz to, kroz sljedećih će se šest godina poslati više no dvostruko paketa od aktualne brojke. Odnosno, 2025. bi ih trebalo biti poslano oko 200 milijardi. Samo u najjačim ekonomskim zemljama svijeta.

A one su redom Sjedinjene Američke Države, Kina, Kanada, Brazil, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija, Norveška, Švedska, Japan, Australija i Indija. Svima im je zajedničko to što tehnologija utječe na slanje paketa. Tako nešto obaviti lakše je nego ikad prije pa stoga nema nekadašnjih prepreka za korisnike.

Što se tiče prihoda, SAD prednjače sa 118,9 milijardi američkih dolara, ali nisu pokretač tržišta. Ne, to je Kina. Nema tu nekog iznenađenja s obzirom da Kinezi preuzimaju dominantnu poziciju na raznim tržištima. Samo, ono vezano uz slanje paketa posebno je i iz razloga što država subvencionira pošiljke tako da ili su besplatne ili osjetno jeftinije no što bi inače bile. Zato se i e-trgovina u Kini toliko razvila posljednjih godina.

Primjerice, dok je globalni rast spomenuth 13 milijardi paketa ili 17 posto na godišnjoj razini, bez Kine bi on bio na svega šest posto. Odnosno, 11 posto manje. Već se po tome vidi koliko je Kina jaka u ovom segmentu i ne misli se zaustavljati. Baš kao ni Indija koja ima godišnji rast od 21 posto, a od 2013. prosječni godišnji rast od 25 posto.

Sve u svemu, za pošte diljem svijeta nema nikakve brige, posao će samo bujati kako vrijeme odmiče, a e-trgovina jača…