Smijem li dobiti anesteziju za vrijeme trudnoće i mogu li mi djeca „isisati kalcij iz zuba“?

foto: Pixabay/Ilustracija

Dosta često prilikom pregleda čujemo objašnjenja „zubi su mi u lošem stanju jer su mi u tri trudnoće djeca „isisala“ kalcij iz zuba. Drugo najčešće je opravdanje „nisam išla jer se bojim popravljati zube bez anestezije, a za vrijeme trudnoće ne smijem dobiti anesteziju“, navodi Mamin kutak.

Je li to stvarno tako? Jesu li te informacije točne?

Trudnoća je posebno razdoblje u životu žene koje zahtijeva dodatnu pažnju prema zdravlju, uključujući i oralno zdravlje. Iako se često usmjeravamo na fizičke promjene i zdravstvene izazove tijekom trudnoće, važno je ne zaboraviti na brigu o svojim zubima i desnima. U ovom članku istražit ćemo utjecaj trudnoće na oralno zdravlje i pružiti savjete kako očuvati zdrav osmijeh tijekom ovog posebnog razdoblja.

Tijekom trudnoće, hormonalne promjene u tijelu mogu povećati rizik od oralnih problema kao što su gingivitis (upala desni) i parodontitis. Hormon progesteron može povećati osjetljivost desni na bakterije i plak, što može dovesti do upale desni. Stoga je posebno važno redovito održavati oralnu higijenu i posjećivati zubara tijekom trudnoće.

Zašto mi za vrijeme trudnoće više krvari zubno meso i zašto mi se zubi toliko kvare?

 1. Hormonske promjene: Tijekom trudnoće, tijelo proizvodi povećane razine hormona, uključujući estrogen i progesteron. Ovi hormoni mogu utjecati na oralno zdravlje, čineći desni osjetljivijima na bakterije i upalu. To može dovesti do razvoja gingivitisa (upale desni) i povećati rizik od parodontitisa (bolesti desni).
 2. Mučnina i povraćanje: Jutarnja mučnina i povraćanje, koji su česti tijekom trudnoće, mogu dovesti do izloženosti zuba želučanim kiselinama. Ovo kiselo okruženje može omekšati zubnu caklinu i povećati rizik od karijesa.
 3. Prehrambene promjene: Tijekom trudnoće, žene često mijenjaju svoje prehrambene navike. Povećani unos šećera i kiselih namirnica može povećati rizik od karijesa.
 4. Nedostatak kalcija: Beba u maternici zahtijeva dodatni kalcij za razvoj kostiju i zuba. Ako trudnica ne unosi dovoljno kalcija putem prehrane ili suplemenata, tijelo će ga crpiti iz zaliha u kostima i zubima, što može oslabiti zube.
 5. Stomatološki postupci: Tijekom trudnoće, neki stomatološki postupci mogu zahtijevati poseban oprez ili odgađanje kako bi se izbjegli potencijalni rizici za trudnicu i fetus. To može utjecati na brigu o zubima tijekom trudnoće.

Kako smo naveli prethodno u tekstu neki stomatološki postupci mogu zahtijevati poseban oprez ili razmatranje kako bi se osigurala sigurnost trudnice i njenog fetusa.

Koji su to stomatoloških postupaka koji bi mogli zahtijevati dodatne mjere opreza tijekom trudnoće:

 1. Rendgenski snimci: Iako je rendgenski snimak nužan za određene stomatološke dijagnoze i planiranje liječenja, stomatolozi će tijekom trudnoće izbjegavati rendgenske snimke ili će koristiti posebne mjere zaštite, kao što su dodatna zaštitna pregača ili smanjenje doze zračenja. Važno je obavijestiti svog stomatologa o trudnoći kako bi prilagodili postupak.
 2. Anestezija: Korištenje lokalne anestezije za ublažavanje boli tijekom stomatoloških postupaka obično je sigurno tijekom trudnoće. Međutim, neki stomatolozi mogu preferirati minimalnu upotrebu anestezije ili odabrati određene vrste koje se smatraju sigurnijima.
 3. Ekstrakcija zuba: Iako ekstrakcija zuba može biti potrebna tijekom trudnoće u slučaju ozbiljnog problema, stomatolog će težiti očuvanju zuba kad god je to moguće. Ako je ekstrakcija neizbježna, obavit će se s dodatnim oprezom i uz primjenu anestezije.
 4. Periodontalni tretmani: Liječenje gingivitisa ili parodontitisa (bolesti desni) tijekom trudnoće može biti potrebno kako bi se spriječile komplikacije. Stomatolog će odabrati sigurne metode liječenja i može prilagoditi raspored tretmana prema potrebi.
 5. Korist od antibiotika: Ako je potrebno propisati antibiotike tijekom stomatološkog liječenja, stomatolog će uzeti u obzir trudnoću i odabrati antibiotik koji se smatra sigurnim tijekom trudnoće.

Dakle kao što se vidi iz gore navedenih primjera, nema razloga za vrijeme trudnoće izbjegavate posjet stomatologu. Definitivno kao i u svemu preventiva je bitnija od svega, te ako se pridržavate uputa o održavanju oralnog zdravlja tijekom trudnoće nećete imati problema.

Koji su glavni savjeti za održavanje oralnog zdravlja tijekom trudnoće?

 1. Redovito četkanje i čišćenje prostora između dva zuba (korištenje zubnog konca ili interdentalne četkice) Održavajte dobru oralnu higijenu četkanjem zubi najmanje dvaput dnevno i korištenjem zubnog konca ili interdentalne četkice. Koristite mekanu četkicu za zube kako biste izbjegli ozljede desnih.
 2. Posjetite svog zubara: Obavite pregled kod zubara prije trudnoće ili u prvom tromjesečju kako biste provjerili eventualne probleme i planirali preventivne mjere.
 3. Upoznajte svog stomatologa s trudnoćom: Ako planirate dentalne postupke tijekom trudnoće, obavijestite svog stomatologa o svojoj trudnoći kako bi se poduzele odgovarajuće mjere opreza.
 4. Pratite prehranu: Izbjegavajte prehrambene navike koje mogu potaknuti karijes, kao što su konzumacija šećera i kiselih napitaka. Povećajte unos hrane bogate kalcijem i vitaminom D kako biste podržali zdravlje zuba.
 5. Perite zube nakon što Vam se jutarnja mučnina smiri: Ako vas jutarnja mučnina ometa u održavanju oralne higijene, razmislite o četkanju zuba ili ispiranju u trenucima kada se osjećate bolje.

U osnovi, trudnoća ne bi trebala dramatično utjecati na čvrstoću zuba ili količinu kalcija u njima, ako se održava dobra oralna higijena, redoviti posjeti stomatologu i uravnotežena prehrana. Važno je održavati brigu o oralnom zdravlju tijekom trudnoće kako bi se izbjegli potencijalni problemi. Ako imate bilo kakvih briga ili pitanja o svom oralnom zdravlju tijekom trudnoće, preporučuje se konzultirati se sa stomatologom ili ginekologom radi dodatnih savjeta i smjernica.