Snažan početak godine za Apple

Apple je objavio rekordne poslovne rezultate za prvi kvartal ove godine i iznose 97,3 milijardi američkih dolara u prihodima, što je rast veći od devet posto na godišnjoj razini. Po dionici se uprihodilo 1,52 dolara, neto operativna dobit iznosila je pak 25 milijardi u odnosu na 23,6 milijarde iz prošle godine u istom razdoblju.

Čelnici kompanije upozorili su da bi prihodi mogli pasti za čak osam milijardi dolara zbog problema s opskrbom u trenutnom kvartalu, što rezultate iz prvog kvartala malo bacaju u drugi plan. Glavni razlozi za pesimizam su nerješeiva nestašica komponenti i utjecaj “lockdowna” u Kini, koji utječe na tamošnje proizvodne pogone.

“Rekordni rezultati u ovom kvartalu dokaz su nemilosrdne usredotočenosti Applea na inovacije i naše sposobnosti da stvorimo najbolje proizvode i usluge na svijetu. Oduševljeni smo što imamo priliku vidjeti snažan odgovor kupaca na naše nove proizvode, kao i napredak koji postižemo kako bismo postali “ugljično neutralni” u našem opskrbnom lancu i našim proizvodima do 2030.”, izjavio je izvršni direktor (CEO) Applea Tim Cook, a na njegove se riječi nadovezao Luca Maestri, financijski direktor (CFO):

“Vrlo smo zadovoljni i jer smo postavili rekord vezan za usluge i kvartalne rekorde prihoda za iPhone, Mac, Wearables, Home i Accessories. Kontinuirana snažna potražnja kupaca za našim proizvodima pomogla nam je da postignemo vrhunac svih vremena za našu instaliranu bazu aktivnih uređaja. Naš snažan operativni učinak generirao je više od 28 milijardi dolara u operativnom dijelu te omogućio da donesemo gotovo 27 milijardi dolara našim dioničarima tijekom kvartala.”

Dakle, bez obzira na silne globalne probleme, čini se da bi Apple mogao imati još jednu sjajnu godinu, možda rekordnu u smislu poslovanja. Što potvrđuje snagu koju ta kompanija ima.