Snažan rast internetskog oglašavanja

foto:Pixabay

U sljedećih pet godina prihodi od internetskog oglašavanja gotovo će se udvostručiti sa 190 milijardi dolara u 2022. na 362 milijarde dolara u 2027., navodi Omdia. Istraživanje procjenjuje da će do 2027. godine gotovo 60 posto globalnih pretplatnika Netflixa biti na razini podržanoj oglasima. Ova promjena dogodit će se kombinacijom akvizicije novih pretplatnika i “spuštanja” postojećih pretplatnika na oglasnu razinu.

“Očekuje se da će Netflix do 2027. u SAD-u generirati nešto manje od četvrtine svog prihoda od oglašavanja. Uz očekivani rast SVOD-a s 86 milijardi dolara u 2022. na 118 milijardi dolara u 2027., ne čudi da sve glavne SVOD usluge, uključujući Netflix, žele sudjelovati u tom rastu,” rekla je Maria Rua Aguete, viša direktorica istraživanja u Omdia.

Učitavanje oglasa i formati oglasa glavna su taktička razmatranja u implementaciji hibridnih modela. Omdia očekuje da će Netflix ograničiti učitavanje instream video oglasa i suzdržati se od uvođenja oglasa u korisničko sučelje kako bi održao vrhunsko potrošačko iskustvo, posebno na međunarodnoj razini, gdje hibridni modeli nisu u potpunosti uspostavljeni. Prema nekim izvješćima, Netflix namjerava zadržati učitavanje oglasa ispod 4 minute po satu. To je jednako ograničenju opterećenja HBO Max oglasa, ali ispod svih drugih hibridnih streamera u SAD-u.

Dok u SAD-u Omdia očekuje da će Netflix uravnotežiti ARPU na razini hibridnog modela tako da bude približno jednak potrošačkoj cijeni premium razine unatoč ograničenju opterećenja oglasa, to će biti puno veći izazov na daleko manje zrelim međunarodnim tržištima s nižim CPM-ovima i manjim skup vrhunskih CTV oglašivača. Pod ovom pretpostavkom, Omdia očekuje da će Netflix generirati 23 posto svog prihoda u SAD-u od instream oglašavanja 2027. Globalno, ta će brojka biti znatno niža i iznosit će 14 posto.

Iako oglašavanje neće istisnuti pretplate kao glavni izvor prihoda Netflixa, ne treba podcijeniti utjecaj oglašavanja na šire konkurentsko okruženje. Prema ovom modelu prihoda, Netflix će postati značajan igrač na tržištu CTV oglasa u SAD-u, potpuno konkurentan drugim istaknutim hibridnim D2C modelima, kao što su Hulu, Peacock i Paramount+.