Sportaši su ponos Osječko-baranjske županije, ove godine Europske regije sporta

Povodom ostvarenih zapaženih rezultata u 2023. godini, u svečanim prostorijama Osječko-baranjske županije danas (17. siječnja 2024. godine) održan je svečani prijem vrhunskih sportašica i sportaša, nositelja kvalitete u sportu te predstavnika školskog i akademskog sporta. Kako je Osječko-baranjska županija ove godine nositelj prestižne titule Europske regije sporta, uoči prijema je na Trgu Ante Starčevića u Osijeku podignuta zastava Europske regije sporta.

Na poziv Športske zajednice OBŽ i obnašatelja dužnosti župana Mate Lukića odazvali su se Patrik i Anton Lončarić, Marin Županović, David Šain, Robert Seligman, Borna Bilandžić, Antonio Krajinović te drugi sportaši i sportašice. Svečanosti su nazočili i zamjenik župana Josip Miletić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, gradonačelnici Marin Mandarić, Tomislav Rob, Matko Šutalo, Goran Aladić, mnogi sportski djelatnici te predstavnici klubova i udruga. Naravno, pojedini vrhunski sportaši poput tenisačice Donne Vekić su se ispričali zbog trenutnih nastupa i obveza izvan Hrvatske i naše županije.

– Ovo smo druženje organizirali sada u siječnju, a ne u prosincu kao ranije, jer smo godinu željeli započeti upravo okupljanjem sportaša i sportskih djelatnika, s obzirom da Osječko-baranjska županija nosi laskavu titulu Europske regije sporta 2024. godine. Ta je titula inače zasluga sportaša koji su svojim rezultatima i imenima promicali matične klubove, svoje obitelji, lokalne zajednice, općine, gradove i Osječko-baranjsku županiju. Mi smo ih oduvijek pratili na njihovom putu, u skladu sa svojim financijskim mogućnostima, a ponekad i iznad toga te ćemo isto činiti i u budućnosti. U protekloj godini su sportska natjecanja uvelike doprinijela i razvoju našeg kontinentalnog turizma, a gosti koju su nam stizali, u pravilu su nam se uvijek i vraćali- rekao je Mato Lukić.

Naglasio je kako su za Osječko-baranjsku županiju važni svi sportovi i rekreacije te je prema svima jednak pristup, bez obzira na dob sportaša, atraktivnost, ili druge specifičnosti pojedinih sportskih kategorija. Pozdravlja tako inicijativu i dogovor sportsko ribolovnih udruga i društava o jedinstvenim dozvolama na otvorenim vodama na području županije te očekuje da će se i time unaprijediti aktivnosti u sportskom ribolovu. Naime, predstavnici Športsko ribolovnog saveza OBŽ i športsko ribolovnih udruga i društava su prvi u Hrvatskoj potpisali ugovor kojim je od 1. siječnja 2024. godine svim sportskim ribičima omogućen ribolov na otvorenim vodama – tekućicama na području Osječko-baranjske županije.

– Ugovor o recipročnom pravu sportskog ribolova potpisalo je šest ovlaštenika ribolovnog prava; zajednice športsko ribolovnih udruga i društava Baranja, Donji Miholjac, Đakovo, Valpovo i Osijek te Športsko udičarsko društvo “Šaran” Našice pod pokroviteljstvo Hrvatskog športsko ribolovnog saveza i sada prvi put u Hrvatskoj imamo jedinstvenu dozvolu na razini cijele županije na svim tekućim, odnosno otvorenim vodama – kazao je predsjednik ŠRS OBŽ Igor Lončar tijekom današnjeg prijema. Dodao je kako će ove godine u sklopu HŠRS-a u Osječko-baranjskoj županiji biti održano svjetsko prvenstvo u sportskom ribolovu, i to na našičkom Lapovcu, a 2025. godine na jezeru Jošava kod Đakova održat će se svjetski kup.

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković čestitala je Osječko-baranjskoj županiji na tituli Europske regije sporta, naglasivši kako ta nagrada sigurno ne bi došla bez vrhunskih sportaša i trenera te svih rezultata koje su sportaši postigli tijekom proteklih godina. – Na njihovom putu pratile su ih i lokalne zajednice, gradovi, općine i Osječko-baranjska županija, podupirući ih ulaganjem u sportsku infrastrukturu, stipendiranjem, financiranjem rada klubova i trenera te na druge načine. Svima želimo puno sreće u budućnosti i čestitamo im na sjajnim rezultatima u protekloj godini – rekla je Crnković.

Osječko-baranjska županija kontinuirano ulaže u sport, sportsku infrastrukturu, velike sportske priredbe te školski i akademski sport, a ove su godine izdvajanja iz Proračuna dodatno povećana. – Svake godine povećavamo izdvajanja iz Proračuna, pa tako i ove te ćemo planiranih 400.000 eura utrošiti na izgradnju, rekonstrukciju i opremanje sportskih objekata i terena. Na tome nećemo stati, titula Europske regije sporta nas obvezuje da i dalje sustavno razvijamo sport i pratimo sportaše, a s obzirom da su ove godine i Olimpijske igre u Parizu, planiramo poduprijeti i one sportaše koji izbore plasman na OI – rekla je Tatjana Turalija, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport OBŽ.

Naglasila je kako je 15. siječnja na web stanici Osječko-baranjske županije objavljen javni poziv za sufinanciranje kapitalnih ulaganja u sportske objekte i terene na području županije u 2024. godini. Poziv se odnosi na izgradnju, građevinske zahvate (dogradnja, rekonstrukcija, obnavljanje) i opremanje sportskih objekata i terena za što planirana sredstva iznose 400.000,00 eura. (https://www.obz.hr/index.php/potpore/natjecaji-i-javni-pozivi-u-tijeku)

Velike uspjehe u prošloj godini polučili su kickboksači Antonio Krajinović koji se okitio titulom svjetskog prvaka u kategoriji do 75 kilograma u K1 disciplini te Borna Bilandžić, brončani s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Portugalu. Krajinović je istaknuo kako su se godine truda i rada konačno isplatile, a isto je poručio i Bilandžić naglasivši kako bez upornosti i velikih odricanja nema ni uspjeha. Zahvalili su se Osječko-baranjskoj županiji i Športskoj zajednici OBŽ na potpori i pomoći tijekom posljednjih nekoliko godina.