Stiže li kraj Like i Share tipkama na web stranicama

foto:pixabay

Europski sud pravde donio je povijesnu odluku, koja bi mogla označiti kraj za “Like” i “Share” gumbiće koje možemo vidjeti na praktički svim web stranicama. Barem u obliku kao što smo imali dosad! Jer, prema odluci, svi koji nude “Like” i “Share” mogućnosti odgovorni su za podatke koji se šalju Facebooku, gigantu koji stoji iza “Like” i “Share”.

Ukratko, kad se postavlja na web stranicu “plugin” koji omogućava pojavljivanje tih gumbića, automatski se s tim povlači i praćenje korisnika kroz kolačiće, trackere i razne druge za korisnike neželjene stvari, a za Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR) neprihvatljivu situaciju.

Ali, malo opširnije… Cijela priča počela je 2015., kad je njemačka trgovina za prodaju odjeće Fashion ID, završila na sudu jer je navodno slala privatne podatke svojih korisnika Facebooku. Naravno, bez njihova odobrenja. I, Sud je donio odluku prema kojoj je upravo Fashion ID odgovoran za prikupljanje i slanje tih podataka, a sve zbog činjenice da je na svojoj web stranici imao istaknut gumbić “Like” kako bi njihovi proizvodi bili vidljiviji na Facebooku.

Ono što se ovime postiže jest da će svi koji imaju “Like” i “Share” na svojim stranicam morati dobiti odobrenje korisnika, prije no što krenu sa slanjem podataka Facebooku, koji svakako neće prekinuti dosadašnju praksu, niti mora. Samim time, korisnici bi mogli ostati bez “Like” i “Share”, ali zaštitili bi svoju privatnost.

Dakle, sad će sve biti na pojedincu, a to je upravo ono što se konstantno želi postići, barem na tlu Europske unije. Da se prekine ta praksa “rada iza leđa”, prikupljanja informacija i distribuiranja tko zna gdje i tko zna na koji način. Ovako ipak postoji određena kontrola, kao i određena odgovornost. I, to je vjerojatno tek prvi korak u promjenama navika najvećih tehnoloških kompanija i svih onih koji se njima služe da bi profitirali.