Stiže novo poskupljenje kave

foto: Pixabay

Stižu loše vijesti za ljubitelje kave. Loš urod i nikad manje zalihe u Europi dovest će do poskupljenja kave.

Vodeći svjetski proizvođači su već dva puta ove godine podigli cijene a najavili su i novo povećanje za treći kvartal.

“Utjecaj smanjenja svjetskih zaliha na sirovu kavu će definitivno utjecati na cijenu koja će se povećati trostruko, četverostruko ili peterostruko. Dakle, onda neće biti duplo skuplja, nego će to biti iznosi veći tri do četiri puta. Naravno, tu imate i špekulante koji koriste tu situaciju. Recimo, zadnje povećanje kave u zadnjih mjesec dana od 25 posto je pod utjecajem velikih suša u Obali Bjelokosti gdje se uzgaja kakao, što nema veze s kavom, ali su špekulanti to iskoristili da se cijena digne, ali s druge strane imamo realnu situaciju u Vijetnamu koji je najveći proizvođač robuste – ogromna suša i manjak kave od 40 posto, to vam je na cijenu 50 do 100 posto povećanje”, rekao je za RTL Danas Robert Pudić, ugostitelj i vlasnik pržionice kave.

Nastavlja se trend rasta cijena vodećih proizvođača koji nastupaju na našem tržištu. Dosad su te cijene rasle oko 15 posto godišnje, što je više od stope inflacije.

“U ovoj godini već smo imali u svakom kvartalu značajno povećanje cijena u visokim jednoznamenkastim iznosima, a u trećem kvartalu očekujemo još jedno značajno dvoznamenkasto poskupljenje. Neminovno će se taj porast cijena održavati i na cijene u trgovinama i kafićima”, rekao je za RTL Stjepan Roglić, potpredsjednik Nadzornog odbora Orbico grupe.

Iz Francka, najvećeg hrvatskog proizvođača kave, poručuju da za sada odgađaju poskupljenje na štetu vlastite profitabilnosti te traže hitnu reakciju Vlade.