Stižu nove iksice, promjene će biti velike

Početkom iduće akademske godine uvode se nove studentske iskaznice, izmjena novog Pravilnika u završnoj je fazi, a budu li prihvaćeni prijedlozi Hrvatskog studentskog zbora, iksice bi mogle služiti i kao ključ za studentske domove, karta u prijevozu te europska studentska kartica. – Piše danas Hina.

Predstavnici Hrvatskog studentskog zbora članovi su Povjerenstva za izmjenu Pravilnika o studentskoj ispravi pred kojim su iznijeli niz prijedloga za proširenje funkcionalnosti studentske iskaznice, prema kojima ona više ne bi služila samo kao sredstvo plaćanja u menzama.

Riječ je o prijedlozima iz Rezolucije o studentskoj iskaznici koju je Zbor usvojio krajem prošle godine, a u kojoj se ističe da su modernizacijom života potrebne promjene koje bi olakšale komunikaciju i svakodnevni život studenata.

Zbor ističe da je uvođenjem digitalne osobne iskaznice početkom kolovoza 2021. postavljen temelj za razmatranje uvođenja digitalnog oblika studentske iskaznice, odnosno mobilnog studentskog identiteta. 

“Iksica kakva je sad je prošlost, od iduće akademske godine idu nove iskaznice. Nove iksice neće imati isti čip, odnosno neće imati magnetsku traku, fizički nova iksica ide od iduće akademske godine, a digitalni oblik, odnosno uvođenje mobilnog identiteta ide od sredine akademske godine, kazala je Hini Matea Vasilj, članica Povjerenstva za izmjenu Pravilnika o studentskoj ispravi iz HSZ-a.