Što je gripa, kako je prepoznati i razlikovati od prehlade?

foto: Pixabay

Gripa je virusno oboljenje koje uglavnom zahvaća gornje dijelove dišnih puteva. S obzirom na to da su simptomi gripe i prehlade veoma slični, teško ih je razlikovati. Gripa se najčešće raspoznaje po groznici i tjelesnoj temperaturi višoj od 38 stupnjeva.

Ostali simptomi su najčešće bolovi u mišićima, glavobolje, pojačan umor, proljev i povraćanje te klasični simptomi prehlade poput groznice, kašlja koji je u većini slučajeva suh i curenja nosa. Svi ovi simptomi kod djece izazivaju slabljenje apetita te bol u grlu. Gripa najčešće dolazi u zimskim mjesecima pa je tada i možete očekivati, navodi Mamin kutak.

Kako pomoći djetetu oboljelom od gripe?

S obzirom da je gripa uzrokovana virusom, ne može se liječiti antibioticima. U prvom redu je veoma bitno da dijete ne dehidrira s obzirom na visoku tjelesnu temperaturu. Stoga se pobrinite da pije dovoljno tekućine te s obzirom na oslabljen tek trebalo bi češće djeci davati više manjih obroka kako ne bi dodatno gubili energiju. Normalno je da je djetetu potrebno puno više sna nego kad je zdravo.

Od medicinskih pripravaka se za smanjenje bolova i groznice preporučuje paracetamol, no treba biti veoma oprezan sa dozama i prilagoditi ih dobi vašeg djeteta te se svakako prije davanja lijeka posavjetujte sa pedijatrom. Utjeha je što ukoliko dijete miruje, pije mnogo tekućine i vitamina bolest prolazi u dosta kratkom roku. Već nakon nekoliko dana bi se trebalo osjećati bitno poboljšanje.

Kada se konzultirati s liječnikom?

Bez obzira na dob djeteta savjetujemo vam da se konzultirate sa liječnikom kako bi vam pomogao dodatnim savjetima u izlječenju vašeg djeteta. Nije preporučljivo dijete voditi u liječničku ordinaciju kako ne bi zarazilo ostalu djecu pošto se gripa prenosi kihanjem i kašljanjem, ali i iz razloga kako se dijete ne bi zarazilo još nekom bolešću s obzirom na oslabljen imunitet zbog gripe.

Ukoliko primijetite da oporavak vašeg djeteta ne napreduje, ako su prisutni problemi sa disanjem, kašalj se ne smiruje, ako se temperatura ne snižava, a simptomi jednakog intenziteta traju duže od 5 dana svakako posjetite liječnika. Ukoliko nakon izlječenja od gripe vaše dijete odmah ponovno oboli vjerojatno se radi o nekoj infekciji zbog oslabljenog imuniteta i isto tako, potražite savjet liječnika.

Kada se preporučuje cjepivo protiv gripe?
U pravilu se cjepivo protiv gripe ne preporučuje malenoj djeci. Djeci mlađoj od 6 mjeseci je cijepljenje protiv gripe u potpunosti zabranjeno. Cijepljenje se preporučuje djeci sa nekim kroničnim oboljenjima(astma, dijabetes, bolesti bubrega ili oslabljen imunitet), no kako je gripa veoma zarazna, u tom slučaju se preporučuje cijepljenje cijele obitelji sa kojom dijete dolazi u kontakt. Kako se virus gripe iz godine u godinu mijenja cijepljenje je potrebno svake godine.

Cijepljenje se ne preporučuje trudnicama u prvom tromjesečju trudnoće te osobama kod kojih se prije javljala alergijska reakcija na jaja ili cjepivo protiv gripe. Samo cjepivo donosi i neke ne tako ugodne nuspojave. Neke od njih su povišena tjelesna temperatura i bolne otekline na mjestu uboda.