Što SPF točno znači i kako “izračunati” svoj zaštitni faktor

foto: Pixabay

SPF je skraćenica za Sun Protection Factor, što znači koliko će vremena krema za sunčanje zaštititi vašu kožu od UV zraka. Što je SPF viši, to će zaštita dulje trajati. 

Indeks štetnog sunčevog zračenja u ljetnim je mjesecima na vrhuncu, posebice ovih dana kada je Hrvatsku zahvatio toplinski val. Mnogi su već na ljetovanju zbog čega je od iznimne važnosti zaštiti kožu kod duljeg izlaganja suncu, bilo da odmaramo na plaži ili radimo u vrtu, šećemo i ostalo.

SPF broj vam govori koliko vam vremena treba da izgorite nakon nanošenja zaštitne kreme, u odnosu na to da je uopće ne nanosite.

SPF faktori dijele se na niske (6 – 10), srednje (15 – 25), visoke (30 – 50) i vrlo visoke (50+). Za odrasle se preporučuje SPF 20, dok je za djecu potreban minimalno SPF 30. No, sve ovisi o tome kakav tip kože imate. Ako je vaša koža prirodno tamnija ili je već prethodno potamnila na suncu, za kraći boravak na suncu bit će vam dovoljan niži SPF faktor.

Tipovi kože

Ako je vaša koža svijetla, a kosa plava ili smeđa, prirodna zaštita vaše kože traje oko 10 minuta. Ako je vaša koža maslinasta, a kosa srednje do tamno smeđa, prirodna zaštita vaše kože traje oko 15 minuta. Ukoliko je vaša koža tamna, a kosa smeđa, prirodna zaštita vaše kože iznosi oko 20 minuta.

Fototip 1 – izrazito svijetla put, svijetloplava ili crvena kosa, plave ili zelene oči, na nezaštićenoj koži izloženoj jakom suncu opekline se pojavljuju nakon 5 do 10 minuta; uslijed sunčanja koža nikad ne tamni, već samo pocrveni. Potrebno je izbjegavati sunce i koristiti sredstva za sunčanje s vrlo visokim zaštitnim faktorom (SPF 50+).

Fototip 2 – svijetla put, plava ili svijetlosmeđa kosa, sive, plave ili zelene oči. koža vrlo teško i slabo tamni te najčešće ostaje crvena. koristite sredstva za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom (SPF 50).

Fototip 3 – tamnija put, tamnija kosa, sive ili smeđe oči. Koža uvijek dobro tamni, no smeđoj boji ponekad prethodi crvenilo. Potrebno je koristiti sredstva s visokim zaštitnim faktorom (SPF 30), a zatim s preparatima sa srednjim zaštitnim faktorom (SPF 15).

Fototip 4 – tamna put, tamna kosa, tamnosmeđe ili crne oči, koža brzo i jako tamni i nikad ne pocrveni. Potrebno je koristiti sredstva sa srednjim zaštitnim faktorom (SPF 20),a kasnije niži zaštitni faktor (najmanje SPF 10). Fototip 5 i 6 su kože crne rase, kako je pojasnila dr. Klaudija Šebetić, specijalistica dermatologije i venerologije za Večernji list.

Kako izračunati koji faktor je za vaš tip kože?

S pomoću formule za SPF izračun to izgleda ovako: 10 minuta x SPF 30 = 300 minuta, odnosno 5 sati

Međutim, imajte na umu da se zaštitna krema mora nanositi svaka dva sata, i češće ovisno o dobu dana, lokaciji i aktivnostima.

Faktor možete izračunati i ako znate vrijeme koje ćete provesti na suncu, tako da okrenete formulu. Na primjer, za 150 minuta na suncu osoba sa svijetlim tenom koji ima 10 minuta prirodne zaštite kože treba SPF 15 (150 minuta / 10 minuta = SPF 15).

Što se tiče izlaganja kože, potrebno ju je umjereno izlagati suncu i svakako izbjegavati opekline. Podnevno sunce treba izbjegavati jer su štetna zračenja tada najjača. Ako to niste u mogućnosti, onda odaberite kreme za sunčanje sa visokim SPF faktorom.