Što učiniti kada dijete grize nokte?

foto: Pixabay

Mnogo je uzroka griženja noktiju, a svi su uglavnom popraćeni stresom ili dosadom. Griženje noktiju jedna je od najčešćih loših navika djece, mnogo češća od sisanja palca, škrgutanja zubima ili kopanja nosa.

Dok su ostale navike najčešće kratkotrajne, griženje noktiju se ponekad nastavlja i u odrasloj dobi i najteže je se riješiti. Ukoliko je griženje noktiju kratkotrajno, vjerojatno se radi o stresu. Koliko god čudno zvučalo i u današnje vrijeme su čak i djeca izložena stresu. Polazak u vrtić ili školu, odvajanje od roditelja i upoznavanje sa novom okolinom za svako je dijete vrlo stresno. Kako će se dijete snaći u novonastalim situacijama ovisi ponajviše o samom karakteru djeteta. Komunikativnoj djeci će promjena bili mnogo jednostavnija i brža, pa će se i rjeđe javiti problem sa ispoljavanjem stresa na ovakav način, piše Mamin kutak.

Kako pomoći djetetu?

Kada primijetite da vaše dijete grize nokte uvedite češće rezanje noktiju. Tako oni neće stići dovoljno narasti da bi djetetu bilo zanimljivo gristi ih. Ako to ne pomogne savjetujte se sa vašim liječnikom i ljekarnikom. Danas na tržištu postoji mnogo kozmetičkih proizvoda namijenjenih upravo prestanku griženja noktiju. Svi oni većinom djeluju na principu stvaranja gorčine kada dijete stavi nokte u usta. S obzirom da gorčina s vremenom nestaje velik dio djece to vrlo brzo primijeti kod učestalog stavljanja noktiju u usta.

Ako ništa od navedenog ne pomogne vrijeme je da sa djetetom razgovarate o tome. Iako je najvjerojatnije tek vrlo tvrdoglava dječja navika koja će nestati, ponekad griženje noktiju može upućivati na ozbiljniji problem.

Najvažnije je utvrditi razlog zbog kojeg dijete grize nokte. Ukoliko dijete ovom ružnom navikom oponaša prijatelje iz vrtića, tada je i znatno lakše ovu naviku iskorijeniti nego ukoliko je griženje noktiju rezultat ozbiljne anksioznosti. Ukoliko griženje noktiju postaje sve intenzivnije i rezultira bolnim i krvavim oštećenjima potrebno je posjetiti liječnika, navodi Mamin kutak.