Stožer: Tri nova slučaja koronavirusa, ukupno 105

U Hrvatskoj su potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, tako da ih trenutno ima 105, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

U ovom trenutku u Hrvatskoj imamo 105 pozitivnih bolesnika, to je šest više u odnosu na podatke od jutros, odnosno tri bolesnika više u odnosu na podatke sa sjednice Vlade, rekao je novinarima ministar zdravstva Vili Beroš.

“Za malu ilustraciju, u Hrvatskoj 24. dan nakon prvog oboljelog imamo 105 pozitivnih bolesnika, u istom razdoblju u Italiji je povećanje broja oboljelih za 27.747, što indirektno ukazuje da su naše preporučene mjere bile pravodobne i polučile određene rezultate”, ustvrdio je.

Ukupno je testirano 1399 bolesnika, od kojih se neki nalazi još čekaju.

“U tijeku su završne pripreme zdravstvenog sustava u smislu organiziranja primarnih respiracijsko-intenzivističkih centara. U okviru KB-a Dubrava svi prostorni i infrastrukturni objekti koji su bili adekvatni pripremaju se za tu namjenu, a Hrvatska vojska podignut će samoodrživi ekspedicijski kamp s otprilike 270 kreveta, da bude na pomoć drugim bolesnicima”, kaže Beroš.

Osim toga, dodao je, u Rijeci, Osijeku i Splitu također su u tijeku završne pripreme za formiranje primarnih centara.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je da nema nekih dodatnih novosti o pacijentima. “Nemamo podatke o pogoršanjima, svi koje smo primili i koje pratimo su stabilno”, istaknula je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak naveo je u kojim županijama se nalaze zaraženi koronavirusom.

U Brodsko-posavskoj županiji zaražena je jedna osoba, u Dubrovačko-neretvanskoj jedna, u Gradu Zagrebu 47, u Istarskoj 11, u Karlovačkoj četiri, u Krapinsko-zagorskoj četiri, u Osječko-baranjskoj sedam, u Primorsko-goranskoj 13, u Sisačko-moslavačkoj tri, u Splitsko-dalmatinskoj dvije, u Šibensko-kninskoj dvije, u Varaždinskoj šest, u Zadarskoj dvije i u Zagrebačkoj županiji dvije osobe.

Capak je naveo da je 789 kontakata pod nadzorom epidemiologa, 12.737 osoba nalazi se u samoizolaciji, 79 osoba je u karanteni, a 18 vozača nalazi se u posebnim karantenama.