Stožer: U Hrvatskoj evidentirano 49 slučajeva zaraze, a među njima i dvoje liječnika

U Hrvatskoj je evidentirano 49 slučaja zaraze koronavirusom, a među njima je dvoje liječnika iz KB Dubrava, potvrdio je je u nedjelju popodne Nacionalni stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske.

“Imamo pojavu virusa u našem zdravstvenom sustavu, no to je očekivano zbivanje i spremni smo na isto reagirati”, rekao je ministar zdravlja Vili Beroš na konferenciji za novinare Stožera.

Najavio je i kako upravo ulazimo u treću fazu obrane što znači  jaču aktivaciju zdravstvenog sustava.

“U tijeku je aktivacija primarnih intenzivističko-respiratornih centara, sekundarnih centara za liječenje srednje teško bolesnih i tercijarnih centara koje za svaki slučaj imamo u pričuvi”, rekao je Beroš.

Najavio je i mobilizaciju cijelog  zdravstvenog sustava, odnosno svih djelatnika i opreme koja je potrebna da se primjereno odgovori na izazove. 

“Ništa neočekivano. Važno je da smo dugo uspjeli odoljevati ovakvom scenariju, znatno dulje nego neke druge zemlje pa smo uspjeli učiniti sve pripremne radnje da bi ovo podizanje stupnja pripravnosti prošlo što bezbolnije”, rekao je ministar zdravstva.

“Novi slučajevi koji su se danas dogodili odnose se na jednog povratnika iz New Yorka te pet slučajeva u Osijeku koji su bliski obiteljski kontakti slučajeva od jučer. Imamo jednog liječnika iz bolnice Dubrava koji  je kontakt jedne ranije oboljele osobe, te i jednu osobu za koju je upravo epidemiološki izvid i intervju u tijeku pa ćemo uskoro saznati odakle ta osoba dolazi i na koji način se zarazila. Imamo i dvoje ljudi koji su bili radnici  na jednom skijalištu u Austriji i sinoć su se vratili u Hrvatsku, a koji su također pozitivni”, izvijestio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.