Studijsko putovanje u Norvešku – razmjena iskustva projektnih partnera

U cilju jačanja kapaciteta institucija osnovno-školskog obrazovanja u Osječko-baranjskoj i Virovitičko-podravskoj županiji te gravitirajućih područja radi poboljšanja STEM vještina učenika i odgojno-obrazovnih djelatnika, u tijeku je Projekt Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske. Projekt se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, iz Poziva na dostavu projektnih prijedloga Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području, a vrijeme provedbe je od srpnja 2022. godine do travnja 2024. godine.

Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a partneri su Virovitičko-podravska županija, OŠ „J. Kozarac“ iz Josipovca Punitovačkog, OŠ Josipa Kozarca iz Slatine, OŠ Suhopolje iz Suhopolja, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o. Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vitensenteret Innlandet Gjøvik iz Norveška i Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA iz Splita.

Predstavnici projektnih partnera sudjelovali su na studijskom putovanju u Norveškoj. Domaćin, Znanstveni centar Vitensenteret Innlandet iz Gjøvika upoznao je goste s načinom organizacije i rada centra, kao i s raznim aktivnostima koje provodi za svoje posjetitelje.

Vitensenteret Innlandet jedan je od 13 regionalnih centara znanja u Norveškoj, a s radom je započeo 2014. godine. Centar se nalazi se u jedinom okrugu Norveške koji nema izlaz na more. Mali grad Gjøvik s 30.000 stanovnika smjestio se na najvećem norveškom jezeru Mjøsa. Ponosno predstavljaju svoj znanstveni centar, ali i najveću na svijetu sportsku dvoranu ugrađenu u planinu koju su otvorili 1994. godine za održavanje Zimskih olimpijskih igara. Dvorana je kapaciteta 6.000 gledatelja, a uz nju se nalazi i 25-metarski bazen. Iako im nitko nije vjerovao da će uspjeti, oni su uspjeli.

Domaćini ističu da je interes za aktivnosti Centra u porastu, a tomu svjedoče i brojke: u godini otvorenja, 2014., zabilježeno je 33.609 posjetitelja, dok je 2022. godine Centar zabilježio 43.872 posjetitelja. Ovi podaci nisu iznenađujući, budući da Centar nudi brojne raznolike aktivnosti, instalacije, edukacije i izložbe koje su primjerene za djecu i mlade, ali su jednako zanimljive i odraslima. U Centru je moguće „otputovati u svemir“ korištenjem planetarija, isprobati instalacije u energetskoj sobi, naučiti nešto o gospodarstvu, programiranju, glazbi, astronomiji i matematici. Sve aktivnosti su organizirane tako da polaznika potiču na radoznalost, usmjeravaju na eksperimentiranje i motiviraju na učenje kroz istraživanje.

Kroz zanimljive i atraktivne aktivnosti u Znanstvenom centru Vitensenteret Innlandet goste je provelo njihovo stručno osoblje. Edukacije su bile usmjerene na korištenje planetarija kao nastavnog sredstva i mogućnosti korištenja svjetlosne spektroskopije, kao i mogućnosti raznih jednostavnih kemijskih pokusa kojima će se učenicima na najefektniji način objasniti svijet koji nas okružuje.

Uloga partnera u projektu je prijenos dobre prakse vezan uz učenje i razvoj STEM vještina kod osnovnoškolaca, ali i kod učitelja, trenera i mentora. Prijenos znanja i dobrih praksi doprinijet će ostvarenju rezultata povezanih s aktivnostima unapređenja postojećih te stvaranja novih znanja i vještina iz STEM područja.

Predstavnici projektnih partnera impresionirani su suvremenim metodama odgojno-obrazovnog rada i brojnim inovacijama koje djelatnici Centra Vitensenteret Innlandet neprestano unose u svoj rad. Studijsko putovanje je bilo edukativno i inspirativno iskustvo koje će se pretočiti u stvarnost i u Regionalnom znanstvenom centru Panonske Hrvatske sa sjedištem u Osnovnoj školi „J. Kozarac“ u Josipovcu Punitovačkom i podružnicama u OŠ J. Kozarca u  Slatini i OŠ Suhopolje.