Suradnja OBŽ, Osijeka i Livna na konkretnim projektima

foto: OBŽ

Izaslanstvo Grada Livna na čelu s gradonačelnikom Darkom Čondrićem jučer u sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku primili su župan Ivan Anušić, zamjenik župana Mato Lukić i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin. Bio je to uzvratni posjet kojim su zapravo nastavljeni razgovori o mogućnostima i osobito o konkretnim oblicima, programima i projektima suradnje.

– Nedavno smo posjetili Grad Livno i razgovarali o svim temama koje se tiču Osijeka, Osječko-baranjske županije i Grada Livna te smo se sličnih tema dotakli i danas. Riječ je prije svega o suradnji naše Javne ustanove Županijske razvojne agencije i Grada Livna na projektima prekogranične suradnje, kao i projektima koji se tiču poljoprivrede. Livno sa svojih 1.000 km2 područja kojeg pokriva, jedan je od najvećih poljoprivrednih proizvođača, a krije i ogroman potencijal za ekološku proizvodnju, koja je specifična i u Slavoniji je prilično razvijena. Dogovorili smo da ćemo našu daljnju suradnju još više konkretizirati na sljedećim susretima u Livnu i posjeti predstavnika naše Javne ustanove Županijske razvojne agencije – rekao je župan Ivan Anušić.

– Na tragu naših prijašnjih sastanaka i susreta koje smo imali u dva navrata u Livnu, želja nam je jačati našu suradnju i povezanost kroz nacionalne interese, ali i zajedničke projekte. Naša delegacija je došla ovdje čuti iskustva s ovog područja, s obzirom da je Hrvatska već niz godina u Europskoj uniji i ima pozitivna iskustva koja nama u Livnu i Bosni i Hercegovini dobro dođu. Ono što Livno može ponuditi odnosi se prije svega na segment gospodarstva i mljekarske proizvodnje, potom proizvodnje ekološke i zdrave hrane, malih i srednjih poduzeća i OPG-ova, ali i proizvodnje meda – kazao je gradonačelnik Livna Darko Čondrić.

Dodao je da će članovi izaslanstva Grada Livna tijekom današnjeg posjeta Osijeku susresti i s predstavnicima Livnjaka koji na ovom području žive godinama. Istaknuo je da je Osječanin Mario Nađ počasni građanin Grada Livna jer se posebno istaknuo u obrani Livna tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

– Izuzetno mi je drago da su nakon uspostavljenih iskrenih i prijateljskih odnosa, predstavnici Grada Livna ovdje u Osijeku. Imamo puno toga zajedničkog, mnogi Livnjaci žive u Osijeku, mnogi gospodarstvenici i poduzetnici. Na ovaj način želimo im pomoći svim svojim kapacitetima i iskustvima kako bi i Livno na putu Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji iskoristilo što više sredstava za razvoj svoje sredine. Iskustva imamo, naime u ovom trenutku u Osijeku se provode projekti vrijedni više od milijarde kuna, najvećim dijelom sufinancirani europskim sredstvima, a iskustva imamo i s projektima sufinanciranim sredstvima iz pretpristupnih fondova. Velike projekte inicira i provodi Osječko-baranjska županija, posebno na području poljoprivrede i gospodarstva, poput Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće, ali i Gospodarskog centra te projekti Grada Osijeka kao što je Poduzetnički inkubator BIOS koji će u konačnici generirati gospodarski rast i ostanak ljudi na ovom području – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

Ravnatelj Javne ustanove Županijske razvojne agencije Denis Ćosić kazao je da je ŽRA spremna prenijeti svoja iskustva u prijavi i provedbi projektnih prijedloga kolegama iz Livna te da su na današnjem sastanku dogovorili konkretniju suradnju u budućnosti.

– Naše aktivnosti će biti usmjerene edukacijama i prenošenju dugogodišnjih iskustava. U narednoj financijskoj perspektivi otvaraju se nove mogućnosti kroz program prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i kroz programe transnacionalne suradnje dunavske regije. Plan nam je izraditi jednu bazu podataka kako bi što lakše pronalazili partnere, kako jedinica lokalne samouprave iz Osječko-baranjske županije, tako i općina s područja Grada Livna – zaključio je Ćosić.