Sutra je najavljeno eutanaziranje čak 570 svinja na jednom gospodarstvu u Osječko-baranjskoj županiji

foto: PIXABAY

U Osječko-baranjskoj županiji pojavio se novi proboj bolesti afričke svinjske kuge. Bolest se pojavila u mjestu Vrbica kod Đakova i to na velikom gospodarstvu.- javlja Dnevnik.hr.

“Sutra je najavljeno eutanaziranje čak 570 svinja. Čini mi se to je najveći broj eutanaziranih svinja od pojave bolesti u Hrvatskoj”, rekao je reporter Tin Kovačić u Dnevniku Nove TV.

Prosvjednici traktorima blokiraju državnu cestu D55 kod Županje, a nalaze se i u vukovarsko-srijemskim mjestima Ilača i Vođinci, te kod Potnjana u Osječko-baranjskoj županiji.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela Tomislav Pokrovac pozvao je ministricu poljoprivrede Mariju Vučković da dođe u Slavoniju na razgovore, jer oni u Zagreb ne misle ići. U protivnom prosvjednici će krenuti s novim blokadama.

Premijer Andrej Plenković i članovi Vlade u Banskim su se dvorima sastali s predstavnicima nadležnih institucija u vezi suzbijanja afričke svinjske kuge. Nakon sastanka ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je kako je afrička svinjska kuga pod kontrolom.