Sutra kreće aviotretiranje komaraca u Baranji, a istovremeno i tretiranje s tla

foto:facebook/Ivan Anušić

Sutra kreće aviotretiranje komaraca na području cijele Osječko-baranjske županije, a istovremeno kreće i tretiranje komaraca s tla. Rezultat je to dogovora Osječko-baranjske županije, Zavoda za javno zdravstvo OBŽ i tvrtke Air Tractor, koja je angažirana za taj posao. Novac za aviotretiranje osigurala je Vlada RH na temelju zahtjeva Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

Vlada je osigurala preko 5 milijuna kuna za aviotretiranje komaraca, dok su sredstva za tretiranja s tla osigurali Županija, gradovi i općine. Aviotretiranje komaraca će obuhvati cijelu županiju, naravno i Baranju uključujući  i grad Beli Manastir i sve općine u Baranji. Čitatelji Baranje info će o svim rasporedima tretiranja komaraca na području Baranje biti će pravovremeno informirani.

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske na temelju monitoringa na području županije radi  raspored tretiranja komaraca sukladno pravilima struke s ciljem što veće učinkovitosti.

U postaji u Halaševu kod Darde smo izmjerili točno 40.290 jedinki odraslih komaraca kroz 12-satno izlaganje. To je rekord u zadnjih godina koliko mi pratimo. Halaševo je zeleni pojas, poplavno područje, ali do sada na njemu nije bilo toliko komaraca ”, kaže Dario Brdarić iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Tretiranje započinje prvo na najrizičnijim područjima kao što su Općina Bilje, Podravlje, Tvrđavica i dio Općine Darda te rubni dijelovi grada Osijeka i područje od osječke obilaznice uključujući i vikend naselje Karašica, a tretiranje će započeti oko 19 sati.

Prema preporuci Zavoda za javno zdravstvo sutra će se objaviti raspored tretiranja komaraca za vikend i idući tjedan, a  uskoro će biti objavljena i županijska Strategija kontrole komaraca.

Na drugoj izvanrednoj koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika dogovoreno je da će se krenuti u aviotretiranje. Na raspolaganju je preko 5 milijuna kuna koje je raspodijelila Hrvatska vlada za područje Osječko-baranjske županije za aviotretiranje komaraca.  Pojedinačne informacije koje su objavljena za  tretiranje  komarca za prva  tri dana odnose se na najugroženija područja. Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Županija na temelju monitoringa donijeti će odluke o redoslijedu tretiranja komaraca već sutra za raspored za vikend i idući tjedan.  Također smo pozvani kao načelnici i gradonačelnici  da sudjelujemo u istom vremenskom periodu kada je aviotretiranja da se radi tretiranje s zemlje što će Grad Beli Manastir također učiniti. Nakon što dobijemo točan termin aviotretiranja zelenih površina i rubnih dijelova grada, nad kojima smije  obaviti aviotretiranje, mi ćemo u istom trenu napraviti zamagljivanje s tla tako da efekt uništavanja komaraca odraslih jedinki  bude što bolji. To će prema mojoj pretpostavci biti ili za vikend ili početkom idućega tjedna,  ovisno o tome kako je Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske odredio prioritete“ – izjavio je gradonačelnik Tomislav Rob.