Sve više telefoniramo na mobitelima

foto:pixabay

Zahvaljujući tarifama u koji su uključene besplatne minute, EU roamingu nastavlja se velik rast telefoniranja u trećem ovogodišnjem kvartalu. Prema podacima domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a u razdoblju srpanj do rujna ove godine potrošeno je 2,43 milijarde kuna minuta. Dakle telefoniranje se na mobilnim telefonima povećalo na kvartalnoj razini za 4,25 posto. Istovremeno u odnosu na drugi kvartal ove godine ipak je zabilježen pad od 0,91 posto.

U roamingu je potrošeno 17,36 posto više minuta razgovora i ta je brojka premašila 166,67 milijuna minuta. U odnosu na prethodni kvartal roaming je pao 3,4 posto. Što se pak tiče roaminga u domaćim mobilnim mrežama Hrvatskog Telekoma, A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska bilježi se rast od 23,24 posto na godišnjoj razini. Stranci su u hrvatskim mobilnim mrežama u trećem kvartalu u odnosu na drugi kvartal potrošili čak 136,13 posto rasta.

I dok razgovori i roaming rastu SMS i MMS padaju. SMS-ova je bilo čak 13,34 posto manje na godišnjoj razini. SMSova je poslano 453,2 milijuna. Što se tiče MMS-ova oni su pali za 17,88 posto na godišnjoj razini na svega 2,58 milijuna poslani MMS-ova. I SMS i MMS poruke padaju prije svega zahvaljujući WhatsApp, Viber, Facebook Messenger, Snapchat i sličnim aplikacijama.