Svečano obilježena 150. godišnjica Hrvatskog liječničkog zbora Podružnice Osijek

foto_OBŽ

U Arheološkom muzeju u Osijeku jučer (03. veljače 2024. godine) svečano je obilježena 150.obljetnica Hrvatskog liječničkog zbora – Podružnice Osijek. Svečanosti su nazočili izaslanik ministra zdravstva RH Gordan Žanić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić, zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora prof.dr.sc. Željko Krznarić, predsjednik HLZ-a Podružnice Osijek doc.dr.sc. Hrvoje Mihalj, izaslanik đakovačko osječkog nadbiskupa prof.dr.sc. Davor Vuković, rektor Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku prof.dr.sc. Vlado Guberac, ravnatelj KBC-a Osijek doc.dr.sc. Željko Zubčić, izaslanik Akademije medicinskih znanosti i dekan Medicinskog fakulteta Osijek, prof.dr.sc. Ivica Mihaljević, izaslanik dekana Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo prof.dr.sc. Branko Dmitrović te ostali uzvanici i gosti.

Hrvatski liječnički zbor – Podružnica Osijek udruga je doktora medicine i doktora stomatologije s područja istočne Hrvatske na čijem je čelu doc.dr.sc. Hrvoje Mihalj.

– Mi smo kao prvo „Družtvo slavonskih liečnika u Osieku“ osnovani 7.  veljače 1874. godine, a nakon nekoliko tjedana zbor liječnika osnovan je i u Zagrebu te smo se krajem godine ujedinili. Ponosni smo na činjenicu da smo prvo takvo društvo osnovano u Hrvatskoj kao i na to da je 1877. izdano prvo liječničko glasilo u Osijeku. Osijek ima dugu tradiciju liječništva i jedna je od najvažnijih i najtežih stvari u našemu poslu odnos prema pacijentima koji je najkompleksniji i u kojemu se najviše dajemo. Upravo zbog te odgovornosti i pritiska javnosti koji je stalan, s kolegama liječnicima moramo razmjenjivati mišljenja i imati dobre međusobne odnose – istaknuo je Mihalj.

U ime Hrvatskog liječničkog zbora nazočnima se obratio predsjednik HLZ-a prof.dr.sc. Željko Krznarić rekavši kako Hrvatski liječnički zbor ima 11.883 člana, 26 podružnica, više klubova i sekcija te 186 stručnih društava što govori o velikoj snazi hrvatskog liječništva.

-Posebno smo ponosni da je osječka podružnica HLZ-a ne samo jedna od najstarijih nego i jedna od najaktivnijih u Hrvatskoj. Zbog toga je Izvršni odbor HLZ-a na prošlotjednoj sjednici donio odluku da im se u prigodi 150. obljetnice dodijeli „Medalja Franjo Miličić“. Takvo priznanje bit će prvo koje je ikada dodijeljeno i nosi naziv po prvom predsjedniku Hrvatskog liječničkog zbora, a odličje će biti uručeno u studenom ove godine na posebnoj svečanosti u Zagrebu– istaknuo je Krznarić.

Čestitke na značajnoj obljetnici i zahvalu svim liječnicima uputio je i zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

-Osječko-baranjska županija osnivač je 5 zdravstvenih ustanova i sa svima imamo odličnu suradnju.    Posebno bih istaknuo vrijeme Domovinskoga rata i nedavne borbe s bolešću Covid-19 kada smo se zajedno s liječnicima i zdravstvenim osobljem borili za zdravlje svih stanovnika Osječko-baranjske županije, istoka Hrvatske, ali i cijele naše zemlje. KBC Osijek najveća je zdravstvena ustanova na našem području s kojom također izvrsno surađujemo. Iako nismo osnivači te ustanove, svake godine financijski pomažemo kako bismo osigurali što bolje uvjete rada svim našim liječnicima te bolju i dostupniju zdravstvenu zaštitu za sve naše pacijente – kazao je Lukić.

U ime grada Osijeka na značajnoj obljetnici čestitala je i zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković.

– Grad Osijek prati svaku suradnju s Hrvatskim liječničkim zborom Podružnicom Osijek jer je riječ o mjestu edukacije, pomoći, razumijevanja i razvoja medicinskih znanosti i struke, naših liječnika koji su okosnica našeg zdravstvenog sustava. Zajednički nam je cilj poboljšanje zdravstvenog sustava u Osijeku i pružanje što bolje medicinske usluge našim građanima – istaknula je Crnković.

U povodu 150. obljetnice osnivanja HLZ-a Podružnice Osijek za izniman doprinos i potporu dodijeljene su zahvalnice Osječko-baranjskoj županiji, Gradu Osijeku, KBC-u Osijek, Sveučilištu J.J.Strossmayera u Osijeku, dopisnom članu HAZU-a i počasnom predsjedniku HLZ-a Podružnice Osijek prof.emer. Antunu Tucaku, Hrvatskom liječničkom zboru, NZJZ-u Osječko-baranjske županije te Domu zdravlja Osječko-baranjske županije.