Svečano obilježena 30. godišnjica ”Akcije Baranja”

Danas je obilježena 30. obljetnica  operacije „Baranja“. U vojnoj akciji, izvedenoj prije  30 godina, 107. brigada HV-a imala je za cilj oslobađanja okupirane Baranje, odakle je Valpovština bila svakodnevno granatirana. U  tom pokušaju oslobađanja okupiranoga teritorija Hrvatske, sudjelovalo je oko 1.800 vojnika, a poginulo je 15 pripadnika brigade: Miroslav Bošković, Kruno Bračevac, Mirko Culek, Slavko Ivić, Zlatko Ivić, Đenet Mujkić, Mario Rupić, Josip Sabol, Darko Strugačevac, Marin Šarac, Mirko Šimara, Branko Špoljarić, Željko Tomić, Josip Topić i Josip Vrbanić. U borbenim aktivnostima bilo je i 85  ranjenih.

Osim polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomenika 107. brigadi HV-a, dio programa obilježavanja bila je i Memorijalna utrka “Život za život”  ispred spomenika “Sveto hrvatsko tlo” koja je krenula iz Belog Manastira, a okupljenima se na Trgu slobode obratio i gradonačelnik Tomislav Rob.

Nakon toga uslijedio je središnji dio obilježavanja- svečani mimohod od belišćanskog mosta do spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade HV-a, gdje su položeni vijenci. Služena je i misa zadušnica u crkvi sv. Josipa Radnika za sve poginule hrvatske branitelje. 

“Akcija je ovo koja je odnijela 15 života i ostavila 85 ranjenika. Danas se sjećamo svih njih, njihove žrtve i odajemo im počast i zahvalnost za sve ono što su učinili za slobodnu Hrvatsku. Nažalost, neprijatelj je bio preblizu Valpovštini, svakodnevno je ugrožavao ondašnje stanovništvo te se moralo nešto poduzeti. Dojma sam da, mnogi iz današnje perspektive i prateći slike stradanja iz Ukrajine, postaju svjesni žrtve hrvatskoih vojnika i policajaca, a mi koji smo bili dionici Domovinskog rata s ponosom nastavljamo obilježavati važne datume iz tog vremena kako i mlađe generacije ne bi zaboravile žrtvu i patnju svoga naroda” – kazao je Lukić.