Svečano otvoren DZMH-ov Medijski centar u Bilju

U subotu je u Petefijevoj ulici u Bilju otvoren “Medijski centar u Bilju”, namjena kojeg je da uredništvima tjednika na mađarskom jeziku „Uj Magyar Kepes Ujsag“ te TV-emisije „Dravataj“ osigura trajan, primjeren i tehnički besprijekoran prostor.

Osim cijelog kata za uredništva i moderan TV-studio, u zgradi Medijskog centra biti će i velika konferencijska sala te u prizemlju prostorije za rad DZMH – udruga Bilje. Iz DZMH-a su posebno istaknuli važnost brzine izvedenih radova, kojom je od idejnog rješenja do uporabne dozvole prošlo tek oko dvije godine. Ukupna vrijednost zgrade i opreme je oko 2,8 milijuna kuna, a u cijelosti je financirana iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Nakon svečanog rezanja vrpce i razgledavanja prostorija, brojnim nazočnim Mađarima obratili su se i zastupnik mađarske manjine u Hrvatsko Saboru – Robert Jankovics, mađarski supredsjedatelj te hrvatski zamjenik supredsjedatelja Mješovitog odbora za uzajamnu zaštitu mađarske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Mađarskoj – g. Ferenc Kalmár i g. Milan Bošnjak, državni tajnik za Mađare izvan Mađarske – g. Árpád János Potápi, ravnatelj Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske – Alen Tahiri, veleposlanik Mađarske u Zagrebu – nj.e. József Magyar, generalni konzul Mađarske u Osijeku – nj.e. Antonio De Blasio te predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom Saboru – Vladimir Bilek.