Tegobe sa sinusima: Kako ih izbjeći?

Iako se problemi sa sinusima najčešće javljaju u sezoni respiratornih bolesti, odnosno od jeseni do proljeća, mogu se javiti tijekom cijele godine.

Ako prepoznajete iz vlastite iskustva tegobe sa sinusima, onda ih zasigurno niste osjetili samo jednom. Upale sinusa najčešće postaju sve učestalije i postaju s godinama kronična bolest. Kao i kod svake upale dolazi do infekcije, pitanje je samo je li glavni uzročnik neka bakterija ili virus, piše Mamin kutak.

Najčešći simptomi upale sinusa

Ako imate sljedeće simptome, gotovo je sigurno da imate upalu sinusa:

  • Glavobolja
  • Sinusi bole na dodir
  • Otežano disanje
  • Začepljen nos
  • Slijevanje sekreta u nos ili grlo
  • Simptomi klasičnih infekcija (visoka tjelesna temperatura, slabost)

Kako se liječi upala sinusa?

Tok liječenja upale sinusa ovisi o samom uzročniku. Kod upala koje su nastale zbog infekcije bakterijom liječenje se provodi antibioticima, dok se kod virusnih upala sinusa preporučuje simptomatsko liječenje uz kapi za nos kako bi se sluz što lakše razrijedila i izbacila.

Ako su upale sve češće i intenzivnije potrebno je napraviti RTG i CT snimku sinusa kako bi se utvrdio točan uzrok. Osluškujte svoje sinuse i obratite pažnju na koje čimbenike najviše reagirate. Dok kod nekih ljudi velike temperaturne razlike rade problem, kod drugih su problem zadimljeni prostor. Uz izbjegavanje “okidača” važno je i jačati imunitet i provoditi detaljniju higijenu nosa fiziološkom otopinom.

Važno je redovito inhaliranje, često provjetravanje i ovlaživanje prostora u kojima boravite i jačajte imunitet zdravom prehranom i dodacima prehrani.