Telemach Hrvatska od 1. kolovoza počinje primjenu indeksne klauzule od 8,3 posto

FOTO: PIXABAY

Početkom godine obavijestili smo sve naše korisnike o uvođenju indeksne klauzule u Opće uvjete poslovanja Telemach Hrvatska d.o.o. Temeljem indeksne klauzule, telekom operatori koji posluju u Hrvatskoj imaju mogućnost usklađenja cijena jednom godišnje s prosječnom godišnjom stopom inflacije koju za prethodnu godinu objavljuje Državni zavod za statistiku.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna godišnja stopa inflacije u 2022. godini iznosila je 10,8%, no Telemach će primijeniti postotno povećanje koje je niže od službene stope inflacije, a iznosit će 8,3%.

Povećanje se odnosi na iznose mjesečnih naknada tarifnih paketa definiranih službenim Cjenikom. Na ostale stavke računa, kao što su potrošnja minuta, poruka ili interneta, jednokratne naknade, rate za uređaje ne primjenjuje se indeksna klauzula te navedene naknade ostaju neizmijenjene. Primjena indeksne klauzule korisnicima ne omogućuje raskid ugovora bez naknade, već su korisnici pravo na raskid ugovora temeljem ove izmjene imali početkom 2023. godine. Pogodnosti na koje korisnici imaju pravo se nastavljaju koristiti sukladno ugovorenim uvjetima.

Novi iznosi mjesečnih naknada primjenjuju se od 1. kolovoza 2023., što znači da će prvi račun s uvećanim iznosom biti dostavljen u rujnu.

Primjer obračuna mjesečne naknade na računu:

Mjesečna naknada za tarifni paket Start iznosi 10,90 EUR. Primjenom indeksne klauzule od 8,3% iznos mjesečne naknade povećat će se za 0,90 EUR i iznosit će 11,80 EUR.