Tesla u svega 18 godina dosegla kapitalizaciju kakvu ima Samsung

foto: pixabay

Tesla i njen osnivač Elon Musk imali su sjajnu 2020., bez obzira na pandemiju koronavirusa. Kompanija je postala jedna od deset najbogatijih na svijetu, a Musk je postao najbogatiji čovjek na svijetu.

Razlog tome jest činjenica da se svijet okreće ekološki prihvatljivijim rješenjima u prometu, a Tesla kao predvodnica po pitanju električnih vozila profitira iz te činjenice. Ujedno, potražnja za njenim modelima je iznimna i kad se sve skupa zbroji i oduzme, dionice su rasle nezaustavljivom brzinom.

Trenutno, Tesla ima tržišnu kapitalizaciju od 643,01 milijardu američkih dolara, a Musk je “procijenjen” na 156,9 milijardi dolara. Naravno, takva situacija motivirala je analitičare da se pozabave brojkama i otkrili su da je 18 godina “stara” Tesla za gotovo četiri puta manje vremena nadmašila veliki Samsung, čija je tržišna kapitalizacija na 484,19 milijardi dolara iako je osnovan prije 83 godine.

Nije u toj priči Tesla ipak najuspješnija kompanija, Facebook još nije punoljetan, ima 17 godina i vrijednost 835,9 milijardi dolara. Google s 33 ima 1,37 bilijuna dolara, 27-godišnji Amazon 1,57 bilijuna, 46-godišnji Microsoft 1,78 bilijuna i 45-godišnji Apple 2,07 bilijuna dolara.

Naravno, ne može se samo temeljem ovih brojki vrednovati uspjehe. Kroz godine koje dolaze, Tesla će biti pred mnogim izazovima, zbog kojih joj vrijednost može dodatno rasti ili padati. Kao što se događalo, a i događa, Samsungu. I svim ostalim kompanijama.

Pa još prije 24 godine Apple je bio na rubu bankrota, prije 30 godina IBM je bio potpuno nedodirljiv, a danas se jedva sjećamo Yahooa. Dakle, vrijednost je u održavanju statusa, a ne rušenju trenutnih rekorda. Zato se u Tesli nitko ne smije zanositi, a prema svemu čemu smo svjedočili kroz proteklo desetljeće, do toga sigurno neće doći. Barem narednih godina…