Tinejdžeri okreću leđa Facebooku i fokusiraju se na YouTube

foto: pixabay

Sjedinjene Američke Države postavljaju i usmjeravaju trendove kad se radi o društvenim mrežama, zbog čega su istraživanja kao ono koje je proveo Pew Research u razdbolju od 14. travnja do 4. svibnja ove godine jako bitna.

Naime, u njemu je sudjelovalo 1316 američkih tinejdžera starosti 13 do 17 godina, a morali su odgovoriti koliko često posjećuju neku od platformi i aplikacija koje su trenutno najpopularnije na svijetu. Ili među najpopularnijima.

Među njima su bili YouTube, TikTok, Snapchat, Instagram i Facebook. A upravo je posljednje spomenuti uvjerljivo posljednji na listi po tome koliko ga se posjećuje. Jasan je to pokazatelj da mlađe generacije ne vide interes u Facebooku, no snaga te društvene mreže jest u tome što svejedno iste te mlade pridobije godinama kasnije. Iako, brine što je 2014. i 2015. 71 posto tinejdžera koristilo Facebook u odnosu na aktualnih 32 posto.

Takvih problema nemaju u YouTubeu, koji je prvi na listi jer ga 19 posto ispitanih koristi “gotovo pa stalno”, 41 posto nekoliko puta dnevno, 17 posto barem jednom dnevno, 12 posto nekoliko puta tjedno, šest posto manje od toga, a svega pet posto ga ne koristi.

TikTok gotovo “gotovo pa stalno” koristi 16 posto ispitanih, njih 32 posto je na njemu nekoliko puta dnevno, a devet posto barem jednom dnevno. Ipak, čak 33 posto ga uopće ne koristi. Također, kao i YouTube, TikTok nije bio u istraživanju ove vrste iz 2014. i 2015. pa se aktualne brojke nemaju s čim usporediti.

Snapchat je pak bio i trenutno ga koristi 59 posto tinejdžera u odnosu na 41 posto otprije sedam i osam godina. Pozitivno za platformu je i što joj “gotovo pa stalno” pristupa 15 posto tinejdžera, kao i njih 29 posto više puta dnevno. Ali, problem je što 41 posto njih uopće ne koristi Snapchat.

To je tri posto više nego Instagram, kojeg deset posto tinejdžera “gotovo pa stalno” koristi, njih 27 posto nekoliko puta dnevno i 12 posto barem jednom dnevno. Trenutno ga koristi ukupno 62 posto tinejdžera u odnosu na njih 52 posto iz 2014. i 2015.

Zanimljivo, u to vrijeme 33 posto tinejdžera koristilo je Google+, a njih 24 posto Vine, koji više ne postoje. Ruku na srce, TikTok je, ako ne i više, barem u temeljima kao Vine pa ne čudi popularnost.

Što se pristupa aplikacijama i platformama tiče, 95 posto ispitanih to čini s pametnih telefona, a prije sedam i osam godina bilo je riječ o njih 73 posto. I u ono vrijeme 92 posto ih je svakog dana koristilo internet, a sad njih 97 posto.