Top 5 besplatnih softvera za roditeljsku kontrolu

Roditelji male djece u moderno doba imaju mnogo problema jer svakako žele najmlađe uvesti u digitalni svijet, ali istovremeno ih žele zaštiti od svega što u njemu vreba te još uvijek nije za njihove oči. Za bolju prevenciju takvih neželjenih situacija pomaže softver roditeljske kontrole (eng., parental control) i u nastavku teksta donosimo one trenutno najbolje na tržištu. I besplatne!

1. Qustodio

Nudi cijeli niz alata koji će osigurati da djeca ne “vrludaju” kamo ne bi smjela, već točno tamo gdje im dopuštate. I posao kvalitetno radi u ime svakog roditelja. Dakle, sprečava odlazak na pornografske stranice te blokira takav sadržaj, kao i sve što ima veze s nasiljem, prostotama… S plaćenom verzijom dobiva se čak i mogućnost dobivanja SMS nadgledanja. Također, dok su drugi softveri ove vrste namijenjeni većinom Windows operativnom sustavu, Qustodio je dostupan još za Mac, Android, iOS, Kindle i čak Nook.

Plusevi

– sjajno filtriranje sadržaja

– omogućava roditeljima postavljanje limita korištenja uređaja

– radi na više platformi

Minuse nismo zabilježili.

2. OpenDNS FamilyShield

Ovaj softver radi vrlo jednostavno, unaprijed blokira stranice s riječima koje su navedene, što iziskuje podosta vremena pri njegovu namještanju. Iako, neke su liste nepoželjnih web stranica unaprijed namještene. I, kad se sve obavi, radi odlično bilo za računala, bilo za mobilne uređaje. Zanimljivost je da se može povezati s ruterom pa blokirati i(li) filtrirati promet koji prolazi kroz njega.

Plusevi

– radi na istoj razini kao i ruter

– unaprijed postavljene liste nepoćudnih web stranica i sadržaja

Minus

– podešavanje softvera je komplicirano

3. KidLogger

Ovaj softver nudi odličnu kontrolu, to nije upitno, ali ono bitnije je da prati aktivnost djeteta pa roditelj detaljno dobiva uvid u sve što je dijete radilo, tako da ako nešto i prođe, nakon toga neće. Problem je što besplatna verzija ne pokriva snimanje audio sadržaja pa ako dijete s nekim razgovara, to ne možete znati.

Plusevi

– prati čak i tipke koje se pritišću

– radi na više platformi

Minus

– besplatna verzija ne snima audio

4. Spyrix Free Keylogger

Ovo je više program za nadgledanje, barem u besplatnoj verziji. Dakle, pomno bilježi što vaše dijete radi i to je glavna odlika ovog alata. Za više od toga, potrebno je platiti za premium verziju.

Plusevi

– nadgledanje na daljinu

– nadgleda međuspremnike (eng., clipboard) i pisače

Minus

– ne blokira sadržaj

5. Kaspersky Safe Kids

Ugledna kompanija se potrudila pa u besplatnoj verziji nudi blokiranje sadržaja i aplikacija, a radi na računalima i mobilnim uređajima. Također, uz ovaj softver može se limitirati vrijeme provedeno na uređaju pa da dijete ne provede na njemu više vremena no što želite.

Plusevi

– dostupan na više platformi

– nudi vremenska ograničenja za korištenje aplikacija i uređaja

Minus

– može usporiti PC