Trgovina na malo u travnju 2023. porasla za 4,2% na godišnjoj razini

foto: Pixabay

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u travnju 2023. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je porastao za 3,1% u usporedbi s ožujkom 2023. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao za 1,8%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 0,8%.

U travnju 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 4,2%, što je najveći porast prometa od lipnja 2022., kada je taj porast iznosio 4,5%. Od toga je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,1%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 1,9%.

U prva četiri mjeseca 2023. kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 1,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U travnju 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, porast prometa ostvarilo je svih jedanaest trgovačkih struka. Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u travnju 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 15,2% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 5,5%, Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, s porastom prometa od 45,5% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,6%, te Ostale nespecijalizirane prodavaonice, s porastom prometa od 19,9% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,4%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 12,5%.