U 2021. detektiran rekordan broj mjesta curenja podataka

foto: pixabay

Tehnologija je toliko napredovala da je malo tko može ignorirati, što znači da većina ljudi s pristupom internetu čuva u digitalnom smislu podosta osobnih podataka, a tako nešto itekako je primamljivo hakerima. I brojke napada koji se tiču „curenja“ podataka ili „data leak site“ (DLS) to itekako dobro otkrivaju.

Donosi ih Atlas VPN, a prikupljeni su od strane Group-IB i ukazuju na ogroman problem jer sve se više DLS-a pojavljuje na “dark webu”. I, ono što je značajno, ransomware napadi su ono što donosi uspjeh hakerima.

Konkretnije, u drugoj polovici ove godine nastalo je 18 novih web stranica na “dark webu” posvećenih isključivo podacima koji su procurili iz neke od kompanija. Dakle, riječ je o vrijednim informacijama za sve koji ih se domognu.

U prvoj polovici bilo ih je 15, što znači da se u cijeloj 2021. kreirali 33 takve web stranice. U Prošloj je bilo 12 kroz prvih i 13 kroz drugih šest mjeseci. Ili, ukupno osam manje. U 2019. je kroz drugu polovicu bila samo jedna jedina takva web stranica i vjerojatno to govori apsolutno sve o rastu hakerskih aktivnosti i ransomware napada u cijelosti.

Kad pak gledamo samo kompanije, u trećem kvartalu ove godine, kompromitirano ih je 713, u drugom 683 i prvom 570. Prošla godina bila je samo u drugom dijelu na toj razini. U posljednjem kvartalu kompromitirano je 617 kompanija, u trećem 501, a u drugom i prvom situacija je bila bitno skromnija – 176 i 41.

Dakle, potrebno je na adekvatniji način boriti se protiv organiziranog kriminala, što ovo uistinu jest. I zato se razina uspjeha i prijetnji toliko povećala. Ono što kompanijama preostaje jest ojačati na sve moguće načine sigurnost, educirati zaposlene i, ako se radi u većoj mjeri na daljinu, ništa ne prepustiti slučaju. To podrazumijeva izbjegavanje ušteda na sigurnosti jer u konačnici može ispasti mnogo skuplje nego što se prvotno uštedjelo.