U Baranji otvoreni novi plastenici za hidroponski uzgoj povrća obitelji Filakov

Novi plastenik za hidroponski uzgoj povrća ukupne površine 11.800 četvornih metara danas, 5. srpnja 2019. godine, otvoren je u baranjskom selu Gajić. Investicija je to obitelji Filakov, a na prigodnoj svečanosti bili su potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, načelnik Općine Draž Stipan Šašlin i drugi gosti.

– Ljudi koji imaju inicijative i rade ovakve projekte su budućnost Slavonije i Baranje, a projekti poput ovog obitelji Filakov su model kako treba raditi. Moramo se okrenuti proizvodnji i onome što imamo kao prirodni resurs i bogatstvo te to trebamo razvijati, a uz potpore kakve se ostvaruju za ovakve investicije možemo i moramo postati konkurentniji i jači. Zato Osječko-baranjska županija usporedno razvija 14 sustava navodnjavanja i Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, koji bi također trebali biti u ulozi jačanja OPG-ova i drugih sustava unutar naše županije – rekao je župan Anušić.

Ministar Tolušić je kazao da je ovo jedna od prekrasnih priča o poljoprivredi u Baranji te naglasio da je gotovo sva proizvodnja obitelji Filakov rasprodana unaprijed, što ujedno znači da imaju kvalitetu i količine koje se mogu postići ulaganjem ili udruživanjem poljoprivrednika.

– Plastenik je izgrađen u rekordnom roku, za smo šest mjeseci, jer smo osigurali financijske sredstva i odlučili da moramo što prije završiti gradnju kako bi krenula proizvodnja – istaknuo je Stipo Filakov.

Obitelj Filakov bavi se proizvodnjom povrća 20 godina, i to u različitim organizacijskim oblicima, a 2014. godine osnovali su tvrtku Dalis d.o.o. čiji je direktor Darko Filakov. Do sada se njihova proizvodnja odvijala na 14.000 m2 hidroponskog grijanog prostora i 4.000 m2 negrijanih plastenika uz sadnju u zemlji. U kolovozu prošle godine započeli su izgradnju i opremanje novog (danas svečano otvorenog) plastenika, a ulaganje je aplicirano i financirano kroz Mjeru 4.1.1. Ulaganja u fizičku imovinu iz Programa ruralnog razvoja. Plastenik je opremljen s najnovijom tehnologijom za proizvodnju povrća u hidroponiji, a grijanje se odvija na bio-masu (drvena sječka i piljevina). Uz plastenik, kotlovnicu i skladište za bio-masu izgrađena je i hladnjača za vlastite potrebe. Zaposleno je sedam novih djelatnika, a ukupna investicija je oko 12 milijuna kuna, s tim da povrat iznosi do 70 %, odnosno do 7,44 milijuna kuna jer je nositelj gospodarstva mladi poljoprivrednik.

Nakon završetka ove investicije, proizvodnja povrća obitelji Filakov odvija se na 25.800 m2 grijanih i 4.000 m2 negrijanih plastenika, a tvrtka ima 21 stalno zaposlenih djelatnika. Ukupna sadašnja proizvodnja iznosi oko 755 tona povrća. Glavni proizvodi su rajčica i paprika, a manjim dijelom krastavac, tikvica, kupusnjače, salata, jagode i ostalo. Cjelokupna proizvodnja je ugovorena i prodana tako da se 90 % proizvodnje prodaje kroz trgovačke lance, a ostatak u dvije specijalizirane trgovine za voće i povrće u Osijeku.