U Baranji situacija s komarcima sve gora. Turisti otkazuju noćenja, Baranjci traže pomoć premijera

foto: Canva pro

Zadnjih mjesec dana vodi se borba s komaraca a paradoks koji se događa u Baranji je svima nejasan, komarci se tretiraju ali njih je prema mjerenju i dvostruko više. U svim baranjskim općinama mještani žive od poljoprivrede i turizma. Ove godine upravo zbog situacije s komarcima turizam će patiti. Ekipa RTL razgovarala je s par mještana naših baranjskih općina.

“Evo kako, ova mreža, til, da zaštitim lice, zimska košulja, da ne grizu poprijeko. Ovoliko komaraca nikada do sada nije bilo, bilo je i prijašnjih godina, ali ova godina, je izuzetna zbog tih poplava i lošeg vremena koje se događalo, ove godine se zaista izleglo milijarde, to se valjda ne bi uspjelo ni prebrojati”, kaže Josip Krčmar iz Zmajevca za RTL.

“U njemačkim medijima je označeno da u Baranji ima toliko komaraca – ljudi otkazuju doslovce aranžmane”, govori Lajoš Kolar za RTL.

“Što da vam kažem, osim što komarci bodu, što djeca trpe od uboda komaraca, jednostavno toliko ih ima da ulijeću djeci i u oči i u nos, usta, tako da sve je teže i teže”, kaže voditelj škole nogometa u Kneževim Vinogradima Ivica Plantosar.

Zamjenik načelnika Općine Kneževi Vinogradi Stojan Petrović kaže kako su po preporuci struke učinili i larvicidni tretman i tretmane odraslih komaraca toplim zamagljivanjem. No, rezultat je šokantan – komaraca je još više.

“Rezultat prije tretiranja i poslije tretiranja je maltene – povećanje od 100 posto, znači sredstva su utrošena, a efekt je nikakav. Mi imamo 700 hektara vodenih površina i 5000 hektara šuma, to očito nije bilo dovoljno”, kaže.

Općina sada traži avionsko zaprašivanja za što nema novaca. Stoga su ovih dana pisali premijeru Andreju Plenkoviću i tražili ga pomoć, piše Danas.hr.