U Batini obnovljen Vatrogasni dom i sjedište DZMH-a

Zahvaljujući DZMH-u izvršeni su značajni radovi na obnovi sjedišta DZMH-a u Batini te Vatrogasnog doma.

DZMH udruga Batina je uz potporu Mađarske Vlade do vlastitog sjedišta došla 2002. godine, za vrijeme prvog mandata mađarskog premijera Viktora Orbana.

S vremenom se zgrada uz podršku Zaklade Bethlen Gábor iz Budimpešte neprestano obnavljala i opremala. Kuća sada ima veliku dvoranu, plesnu dvoranu i sobu za goste. Sanitarni čvor je izgrađen pomoću volontera i njihovog zalaganja.

Zahvaljujući podršci saborskog zastupnika Roberta Jankovicsa i DZMH-u, zgrada je tijekom ove godine doživjela velike preinake.

– Ove godine su se dogodile velike preinake na zgradi našeg sjedišta. Izgradili smo hodnik koji povezuje prostorije i sagradili sobu za goste koja ima vlastiti sanitarni čvor. Osim toga, modernizirali smo centralno grijanje, električnu instalaciju, popločili cijeli pod zgrade, zamijenili prozore, obojali i uredili dvorište.Većina radova završena je početkom listopada, a u studenom će biti gotova i  ukrasna ulazna vrata. Podrum koji pripada sjedištu dobit će nova vrata, a čeka se još i opremanje kuhinje i gostinjske sobe.- rekao je Šandor Šipoš, potpredsjednik DZMH u Batini.

Batinarci, članovi Zajednice, zgradu smatraju svojim drugim domom i planiraju mnoga događanja. Ovdje održavaju Vincešku, organiziraju redovita okupljanja i druženja, održavaju radionice i izložbe, a od 9. studenog započet će i sa programom “Vrtićki kutak”.

Naime, u Batini ne postoji vrtić na mađarskom jeziku, pa će se u okviru programa, a uz pomoć Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj dva do tri puta mjesečno,  ovisno o potrebama roditelja i djece, održavati radionice na mađarskom jeziku za djecu predškolske dobi.

Kompletna obnova unutrašnjosti Vatrogasnog doma

U isto vrijeme kad je obnovljeno sjedište DZMH-a u Batini, DZMH je obnovila i lokalni vatrogasni dom.

Đuro Molnar, predsjednik vatrogasnog društva, rekao je da su zahvalni DZMH-u na značajnoj podršci koju pružaju. Kompletno je obnovljena unutrašnjost zgrade, polijepljene su nove pločice, promijenjeni prozori, dotjerani zidovi, obnovljena vodovodna mreža i elekroinstalacija, izgrađeni ženski i muški zahodi, što je bilo prijeko potrebno jer društvo ima i ženske članove.

Društvo trenutno broji gotovo 60 članova i jedina je vatrogasna organizacija na području Općine s 24 certificiranih vatrogasaca.