U Belom Manastiru obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

 

Danas se diljem zemlje obilježava državni praznik Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Tako su u Belom Manastiru i prigradskim naseljima u prijepodnevnim satima položeni vijenci. Prvo u Šećerani i Branjinom Vrhu nakon toga i na Trgu slobode u Belom Manastiru kod spomen obilježja u čast hrvatskim braniteljima za stvaranje države Hrvatske ,,SVETO TLO HRVATSKO”.

Vijence su položili i zapalili svijeće gradonačelnik Tomislav Rob i njegovi zamjenici kao i ostatak delegacije Gradske uprave kao i članovi Gradskog vijeća, ostali dužnosnici, udruge hrvatskih branitelja i ostale političke stranke. Samo polaganje vijenaca organiziraju Odbor za branitelje Domovinskog rata Grada Belog Manastira i HVIDRA Baranja.

”Simboličan i svečan dan koju treba dostojno obilježiti. Svi prisutni na polaganju vijenaca referirali smo se na to da pozdravimo sve hrvatske branitelje koji su sudjelovali i zahvaliti svima koji su osigurali da mi danas stojimo na ovom mjestu jer je prisjetimo se i Baranja bila okupirano područje. Trebamo razmišljati o budućnosti i onome prosperitetu.” – poručio je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Dosadašnjih godina obilježavanje popraćeno je s proslavom, okupljanjem i druženjem većeg broja građana, međutim ove godine zbog koronakrize i epidemioloških mjera osim polaganja vijenaca u 19,00 sati održat će se sveta misa u župnoj crkvi sv. Martina u Belom Manastir. Također, je jučer održan koncert zborova Marinus iz Belog Manastira i BelAmi iz Belišća u Etnološkom centru baranjske baštine.

Prisjetimo se kako je prošle godine organiziran program za sve građane te podjela graha. Svoju opremu i rad predstavila je Policijska postaja Beli Manastir, Tehnički zbor specijalne policije i JPVP Grada Belog Manastira