U Belom Manastiru obilježena 28. obljetnica smrtnog stradavanja hrvatskih policajaca

Prije 28 godina, u srpnju 1991. godine, dogodio se prvi napad tromblonima na Policijsku postaju Beli Manastir. Nakon toga počela su svakodnevna granatiranja policijske postaje i blokiranje vitalnih prometnica. Zbog navedenog, donesena je odluka o premještanju policijske postaje u mjesto Petlovac, a nakon toga preko Valpova u Osijek.

Toga 13. kolovoza 1991. godine, prilikom obavljanja policijskih zadaća u blizini tvrtke Remont u Belom Manastiru iz zasjede su ubijeni policajci Marjan Kuzman i Zoran Sinanović, a ranjen je policijski službenik Darka Maltar. Nakon toga upućena je pomoć pripadnika Specijalne jedinice policije iz Osijeka, kojoj je postavljena zasjeda između mjesta Uglješ i Čeminac. Tom je prilikom ubijen Vidoja Marić, a ranjeni su Mirko Pongrac i Josip Županić.

U jutarnjim satima 13. kolovoza izaslanstvo PU osječko – baranjske i PP Beli Manastir položilo je vijence i zapalilo svijeće na grobovima tragično poginulih policajaca Policijske postaje Beli Manastir.

Svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u Crkvi svetog Martina u Belom Manastiru u 10 sati započelo je obilježavanje obljetnice.

Kod spomen obilježja tragično poginulim hrvatskim policajcima ispred Policijske postaje Beli Manastir vijence su položili te zapalili svijeće obitelji poginulih hrvatskih redarstvenika, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Vlade Republike Hrvatske župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić, izaslanik ministra unutarnjih poslova pomoćnik načelnika Uprave policije Josip Bukvić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja predsjednik Koordinacije udruge branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko – baranjske županije Antun Blažević,  izaslanik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“, gradonačelnici Osijeka i Belog Manastira, načelnici općina s područja Baranje, udruge proizašle iz Domovinskog rata kao i predstavnik sindikata. Svijeće su zapalili maratonci „Glasnici istine“.

Nakon intoniranja hrvatske himne, minutom šutnje odana je počast poginulim pripadnicima PP Beli Manastir, kao i svim hrvatskim braniteljima.

Predsjednik Policijske udruge branitelja Baranje Slavko Krajnović uručio je povelje pripadnicima ratne postrojbe PP Beli Manastir

„Okupili smo se danas ovdje u Belom Manastiru kako bismo odali počast i iskazali zahvalnost hrvatskim policajcima koji su prije 28 godina za obranu naše Domovine položili najviše što su mogli – vlastite živote! ” započeo je obraćanje prisutnima pomoćnik načelnika Uprave policije Josip Bukvić, izaslanik ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića i dodao: „Njihova žrtva, domoljublje, poštenje i čast opominju nas kako ih nikada ne smijemo zaboraviti!”

U nastavku govora rekao je da: „Usprkos sustavnim napadima, oružano i brojčano nadmoćnijem neprijatelju te žrtvama ubijenih i ranjenih policajaca, Policijska postaja Beli Manastir i pripadnici MUP-a uspješno su sudjelovali u obrani Grada Osijeka te netom proglašene samostalnosti i suverenosti Hrvatske Domovine. Ponosni smo na te ljude, na svakog policajca, branitelja. Bili su ti koji su podnijeli teret stvaranja hrvatske države, isto tako kao što su policijski službenici danas ti koji nose teret sigurnosti svakog hrvatskog građana.”.

U nastavku obraćanja pomoćnik Bukvić rekao je da će povijesna uloga hrvatske policije u Domovinskom ratu sigurno ostati neizbrisiva. Današnja policija nosi tradiciju policije koja je u dramatičnim trenucima stvarala i branila mladu demokratsku Hrvatsku od nemilosrdne srpske agresije.

„Nikada ne smijemo zaboraviti zalog i nemjerljive žrtve hrvatskih policajaca i branitelja, njih 762 su poginula u Domovinskom ratu, a 26 njih još uvijek se vode kao nestali svoje živote utkali su u slobodu Hrvatske Domovine te stoga Vi kolegice i kolege – kada obavljate svoj odgovoran i težak posao – uvijek u srcu i mislima nosite uspomenu na njihovo herojstvo.” riječi su kojima je pomoćnik načelnika Uprave policije Josip Bukvić završio svoje obraćanje prisutnima.

Prisutnima se prigodno obratio i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Vlade Republike Hrvatske župan Osječko – baranjske policije Ivan Anušić, koji se zahvalio svim žrtvama Domovinskog rata kao i svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u stvaranju moderne i neovisne Republike Hrvatske. „Ostvarili smo državu Republiku Hrvatsku upravo onakvu kakvu su poginuli policajci htjeli i sanjali.“ nastavio je župan Anušić.

U sklopu obilježavanja obljetnice tijekom prijepodnevnih sati odigrana je i memorijalna nogometna utakmica, a prigodno su položeni vijenci i zapaljene svijeće i na grobovima ubijenih policajaca Marjana Kuzmana i Zorana Sinanovića.