U Belom Manastiru održan Međunarodni znanstveni kolokvij „Značaj hrvatskog kazališnog amaterizma“

U Belom Manastiru, u Svečanoj dvorani za produkcije Umjetničke škole održan je Međunarodni znanstveni kolokvij „ Značaj hrvatskog kazališnog amaterizma“. Kolokvij je organiziran povodom obilježavanja Dana Grada Belog Manastira, čime je i program službeno zatvoren. Organizatori su bili Gradsko kazalište Beli Manastir i Filozofski fakultet u Osijeku uz podršku Grada Belog Manastira. Nazočne je u ime Grada pozdravila Svetlana Žarković, zamjenica gradonačelnika, a u ime organizatora Daniela T. Herman, mag.hist.

Izlaganje je otvorio dr.sc. Leszek Małczak iz Poljske s temom „Hrvatsko žensko dramsko pismo u poljskim kazalištima u 2000-im“, a nakon njega govorila je red.prof. dr.sc. Dubravka Crnojević – Carić s temom „Fluidnost granica kazališnih profesija na institucionalnoj i nezavisnoj sceni“ (ili amaterizam i prostor slobode). Potom je izlagala Daniela T. Herman, doktorandica završne godine studija „Književnost i kulturni identitet“ s temom „Kazališni amaterizam Belog Manastira između dva stoljeća“.

Skup je završio s izlaganjem dekana Filozofskog fakulteta u Osijeku, izv. prof. dr. sc. Ivana Trojana, koji je govorio o Okrugićevoj „Šokici“. Moderatorica skupa bila je Dunja Vlahek. Izlagači i gosti imali su prilike pogledati i prigodnu izložbu fotografija „Živa povijest kroz umjetnost“ autorice Mihaele Vojtek na kojoj su portretirani belomanastirski glumci.