U Belom Manastiru otvorena izložba povodom Svjetskog dana romskog jezika

U Etnološkom centru baranjske baštine, u Belom Manastiru, otvorena je izložba pod nazivom ”Tisuću godina migracija Roma”, povodom Svjetskog dana romskog jezika 5. studenog. Organizator izložbe je Savez Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA”. Otvorenju izložbe prisustvovao je saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, predsjednica Saveza Suzana Krčmar i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Izložba prikazuje tisuću godina dug put Roma iz pradomovine Indije te razne premete kojima su se koristili kroz to vrijeme. ,,Ova izložba prikazuje put Roma kako su počeli iseljavati iz Indije, što su proživljavali u tih tisuću godina, ali uzeli su ono što je najbolje, jezik su sačuvali i na to smo ponosni jer ako jedan narod izgubi jezik, taj narod više ne postoji. Putem su izučili zanate, bavili su se i ljekovitim biljem.” – objasnila je predsjednica Savez Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA”, Suzana Krčmar.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi naglasio je sve što su Romi postigli do sada u Hrvatskoj te kako je najbitnije uključiti Rome u obrazovanje. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu postoje dva izborna predmeta – Romski jezik i Književnost i kultura Roma. Jedan od većih uspjeha romske zajednice je magistarski studij Romanistike. Na istom fakultetu održano je prvo predavanje na romskom jeziku zbog čega je postavljena dvojezična ploča.

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob bio je domaćin te naglasio kako se Grad Beli Manastir surađuje s romskim organizacijama na poboljšanju standarda života pripadnika romske zajednice. ,,Priključili smo se obilježavanjem Svjetskog dana romskog jezika u Belom Manastiru da pokažemo kako su ovdje Robi osim pripadnika nacionalne manjine i naši sugrađani, oni se žele integrirati, a mi tako želimo živjeti.”