U Belom Manastiru predstavljena je knjiga o životu Stevice Šovakova, autorice Daniele T. Herman

U Belom Manastiru u petak, 29. travnja, u sklopu Svjetskog dana knjige predstavljena je knjiga o životu Stevice Šovakova, autorice Daniele T. Herman.

U galerijskom prostoru Centra za kulturu Grada Belog Manastira, okupljena publika, nakon sat vremena iskrene životne priče i sjećanja autorice na mladića koji je silno želio živjeti, Centar je napustila u suzama. Nazočne je pozdravio zamjenik gradonačelnika, Goran Hes, a u ime obitelji Šovakov, brat Adam. Recenziju knjige napisao je dekan Filozofskog fakulteta u Osijeku, izv.prof.dr.sc. Ivan Trojan.

„Rukopis Daniele T. Herman kompleksna je (auto)biografska proza usmjerena k tragičnom događaju koji se ostvaruje, evoluira kroz prijateljstvo, bolest, podršku i, nažalost, smrt. Autobiografskim i biografskim diskursom pripovjedačica tematizira nepatvoreno prijateljstvo s osobom koja kao vrlo mlada obolijeva od zloćudne bolesti. Ispovijed je to ne samo autorice, već i sjećanje mnogih drugih ljudi na koje je utjecao pozitivan duh bolesnika mijenjajući njihove živote, a koje pripovjedačica inkorporira u svoj rukopis, vješto upravljajući njegovom izgradnjom do zaokružene konačnosti.“

Knjiga je napisana kroz sjećanja i dnevničke zapise o mladiću Stevici Šovakovu iz Gajića koji je u 25. godini života preminuo uslijed silnih borbi za život suočen s opakom bolesti. Ono po čemu je bio poseban i po čemu ga pamte i prijatelji i bolničko osoblje je njegova neopisiva snaga i karizma koju je imao, te vjera. Bio je pun života, odličan student, nogometni sudac, vrijedan mladić i uz brojne vrline prije svega veliki borac za život. Nakon silnih operacija i amputacije noge, preminuo je 28. ožujka 2008. godine. Inicijativa je pokrenuta u ljeto 2020., a obitelj Šovakov povjerenje za napisati knjigu iskazala je Danieli T. Herman iz Belog Manastira, njegovoj prijateljici iz djetinjstva. Knjiga prati Stevičin život od rođenja do smrti, podijeljena u nekoliko poglavlja. U knjizi se nalaze i njegova razmišljanja o životu i prijateljstvu koja je bilježio, sjećanja autorice, obitelji i prijatelja te mnoštvo fotografija.

Na predstavljanju knjige, program je vodio Marko Sabljaković, mag. educ. croat. koji je rekao: „Dnevnički zapisi protkani mislima autorice Daniele T. Herman i zapisima onih koji su činili životni krug naslovnoga junaka knjige, isprepleteni su ljubavlju te posvećeni životu i uspomenama. Knjiga otkriva intimne doživljaje mladosti imena unutar ispisanih redaka.

Njihovi su doživljaji odraz nevjerojatne snage ljubavi, borbe i radosti. Poglavlja odišu riječju: prijateljstvo! Nakon trinaest godina ono je zahvaljujući naslovnomu junaku, čija je prisutnost danas samo duhovna, povezala različite osobnosti s istom namjerom: ispripovijedati Stevičinu priču. Daniela T. Herman nije ispisala samo sjećanja na život mladića kojega naziva „bratom po duši“, nego je uspjela nama čitateljima, koji Stevicu nismo poznavali, ukazati na njegove vrijednosti i svih onih koji su nastojali biti mu oslonac vjerujući kako je pobjednik zauvijek. I jest! Unatoč odlasku ljubav je svakim danom snažnija, a Stevičina pobjeda veća, začuđujuća… i neumorno uzvikuje: „Ne odustajte! Nikada!“

Na promociji su govorili i njegovi prijatelji, Dalibor Šereš i Adam Svirčević. Događaj su povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava organizirali Gradsko kazalište Beli Manastir, Zavod za baranjsku povjesnicu Beli Manastir, savjet mladih i Centar za kulturu, uz podršku obitelji Šovakov. Priča je o to prijateljstvu, jačem i od smrti. Onom pravom, iskrenom, neraskidivom.