U BiH počinje izgradnja nove dionice autoceste koja će povezati Beli Manastir i Ploče

U Mostaru su vlasti BiH potpisale ugovor vrijedan 167 milijuna eura o izgradnji dionice autoceste na koridoru Vc. To je tek dio planova o pokretanju radova na 86 kilometara ovog paneuropskog prometnog pravca, koji će se realizirati u sljedeće dvije godine. Sveukupna vrijednost radova je 3,5 milijardi eura, piše Index.hr.

Europska banka za obnovu i razvoj će financirati izgradnju dionice između spojnih točaka Putnikovo brdo i Medakovo, nedaleko od općine Tešanj. Ugovor s izvođačem radova, tvrtkom Euro-Asfalt iz Sarajeva, su potpisali predstavnici Autocesta Federacije BiH i resorno federalnog ministarstva. Rok za završetak radova je 24 mjeseca.

Direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder izjavio je kako se trenutačno gradi 40 kilometara autoceste na koridoru Vc na području entiteta Federacije BiH. Rekao je kako će u ovoj i sljedećoj godini započeti izgradnja novih 85 kilometara autoceste, u vrijednosti od 3,5 milijardi eura. Istaknuo je i kako je do kraja godine planiran početak gradnje kompletnog sjevernog dijela koridora Vc prema Republici Srpskoj.

Autocesta na koridoru Vc je dio paneuropskog prometnog pravca, koji od Budimpešte ide preko Osijeka i Sarajeva do Ploča. Kroz BiH će prolaziti nešto više od 330 kilometara autoceste, a do sada je izgrađeno više od trećine – 126 kilometara.

Otvaranje autoceste Beli Manastir – Osijek planirano je tijekom sredine prosinca.