U dijelu Osijeka detektiran formaldehid, građani pozvani na oprez

foto: OBŽ

Zbog posljedica požara plastike u tvrtki Drava International u subotu je proglašeno stanje velike nesreće, a Vladi je upućen zahtjev za proglašavanjem ekološke katastrofe, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Prim. dr. sc. Senka Samardžić u gostovanju kod novinara Dnevniku HRT-a predstavila je podatke iz analize zraka koja je u Osijeku provedena na dvije lokacije.

– Danas su izvršena mjerenja u Osijeku na dvije lokacije. Po indeksu kvalitete zrak je bio prihvatljiv dok je u drugom dijelu grada kod osnovne škole indeks kvalitete loš i detektiran je formaldehid. Ne znamo koliko je opasna situacija, ovisi o tome koliko će trajati, rekla je.

Doktorica je pozvala kronične bolesnike i djecu da ne izlaze iz kuća te da ne vrše nikakve aktivnosti.

– Trebalo bi nositi masku FFP2, pogotovo u onim područjima gdje se osjeti miris dima, upozorila je.

– Govorimo o mikroklimatksim uvjetima i intezitetu vjetra, ovisi koliko je dugo gorjelo i kolika je bila temperatura plamena Sve preporuke koje smo donijeli prvi dan, vrijede i dalje, rekla je.

Pozvala je građane da prate informacije na stranicama HZJZ-a i Civilne zaštite.

Što je Formaldehid?

Formaldehid je bezbojan, otrovan plin specifičnog, vrlo oštrog mirisa, topljiv u vodi te koji može uzrokovati reakciju imunološkog sustava tijekom početne izloženosti. Akutna izloženost može jako nadražiti oči, nos i grlo te izazvati kašalj i teško disanje. Naknadno, izloženost formaldehidu može uzrokovati ozbiljne alergijske reakcije na koži, očima i dišnim putevima, te može izazvati probleme dišnih puteva nalik astmi, a može uzrokovati i iritaciju kože kao što su dermatitis i svrbež.