U Gospodarskom centru OBŽ otvoren Green Matrix Summit

Green Matrix Summit 2023., stručno-znanstveni skup posvećen Europskoj godini vještina potrebnih za zelenu i digitalnu tranziciju i transformaciju gospodarstva, danas (14. prosinca 2023. godine) otvoren je u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Osijeku. Summit je organizirala Osječko-baranjska županija u suradnji s Gospodarskim centrom OBŽ d.o.o. te pod pokroviteljstvom Europske komisije i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Tijekom dva dana na dvije tematske pozornice održat će se osam prezentacija i 13 panela praćenih umrežavanjem više od 50 panelista, političkih dužnosnika, tehnoloških stručnjaka i lidera koji će zaokružiti aktivnosti pokrenute na obrazovnoj, znanstvenoj i gospodarskoj razini u promociji razvoja novih vještina koje prate razvoj novih tehnologija. Summit obuhvaća i izlagački dio, kao i ugostiteljsku ponudu, a ulaz je besplatan.

Svečanom otvorenju Green Matrix Summita danas su nazočili potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić, v.d. voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović, voditeljica Grupe Europske investicijske banke (EIB) u Hrvatskoj Slađana Ćosić, župan Osječko-baranjske županije Mato Lukić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, zastupnica u Hrvatskom saboru Nataša Tramišak, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac, predstavnici institucija, poduzetnici i drugi uzvanici.

Saborska zastupnica i koordinatorica Gospodarskog centra OBŽ Nataša Tramišak kazala je kako se Green Matrix Summit prvi put održava u Osijeku s temom zelene i digitalne transformacije gospodarstva, prvenstveno hrvatskog gospodarstva, ali s pogledom na promjene koje se događaju u Europskoj uniji i globalno.

– Svjedoci smo klimatskih i gospodarskih promjena, zbog kojih moramo ići u smjeru ubrzane i tehnološke tranzicije, pratiti nove vještine i iz tog razloga je organiziran ovaj summit. Namijenjen je mladima i poduzetnicima u različitim društvenim sektorima, poput poljoprivrede, prehrambene industrije i građevinskog sektora, a bit će riječi i o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama koje su nužne kako bismo proces digitalizacije uspješno završili i ovdje na istoku Hrvatske. Prvi puta se Osijek pozicionira na takvu kartu gdje govorimo o razvojnim potencijalima grada i Osječko-baranjske županije, a cijeli događaj organiziran je u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, s obzirom da je cijela ova godina označena kao europska godina vještina. Ovo je prilika da svi mladi i ostali zainteresirani dobiju informacije o novim, zelenim radnim mjestima i potrebnim vještinama za sve ono što nas čeka u budućnosti. Odličnu suradnju ostvarili smo i sa Sveučilištem J.J. Strossmayera u Osijeku i njegovih sedam sastavnica koje su nam važne kako bismo stvarali bolje, pozitivnije i poticajnije okruženje za rast i razvoj gospodarstva, ali i društva u cijelosti. Za sve promjene, posebno kad je riječ o velikim tehnološkim promjenama, potrebna su financijska sredstva. Da bi gospodarstvo brže i lakše moglo prelaziti na nove tehnologije te razvijati nove trendove razvoja određenih industrijskih grana, poput drvo-prerađivačke, metalurške, informacijsko-komunikacijske i drugih, svakako je važno da se osiguraju adekvatna financijska sredstva. Poznato je da su industrije najveći emiteri emisije CO2, a sve to dovodi do značajnih klimatskih promjena i zagrijavanja atmosfere, što Europska unija nastoji ograničiti te povećati korištenje obnovljivih izvora energije, uz smanjenje upotrebe fosilnih goriva. I industrija i akademska zajednica i javni sektor, ali i svi mi kao društvo u cijelosti, moramo tome težiti, razmišljajući zelenije i smanjujući svoj ugljični otisak – kazala je Nataša Tramišak.

– I sami termini Green Matrix Summit, zelena i digitalna transformacija i tranzicija zvuče vrlo poticajno i snažno, a isto tako su veliki izazov. Naravno, na svakom početku otvaraju se mnoga pitanja, od termina do sadržaja, a ovdje smo da bi dobili odgovore. Digitalna i zelena transformacija su procesi u koje je Hrvatska ušla kao članica EU, a isključivo o nama ovisi koliko ćemo iskoristiti raspoložive mogućnosti, pa su upravo zbog toga ovdje okupljeni relevantni stručnjaci iz područja znanosti, gospodarstva, zdravstva i civilnog sektora – kazao je župan Mato Lukić te dodao:

– Poznate su temeljne nadležnosti županije, no izuzetno su važni želja, volja, snaga i poticaj za stvaranjem pozitivnog okruženje za razvoj gospodarstva i naše zajednice općenito. Naša županija to i čini nizom poticajnih mjera, stimulacija, edukacija i potpora kojima se utječe na sve segmente života i rada, no svi moramo konstantno učiti i pratiti aktualna kretanja jer se bez toga, grubo rečeno, ispada iz igre. Stoga zahvaljujem svim sudionicima Summita na dolasku, očekujemo od njih odgovore, ali i smjernice koje će nam svima koristiti – rekao je Mato Lukić.

Sudionike je pozdravio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Ivan Anušić. Čestitao je organizatorima Summita na ovom skupu te istaknuo kako su tranzicije stalna tema u Hrvatskoj. Sada je aktualna zelena i digitalna tranzicija, a Osijek i Osječko-baranjska županija učinile su puno u tom smjeru i u kontekstu Europske nije, osobito u gospodarstvu. Iako su zadnjih godina očiti i konkretni rezultati tih aktivnosti, smatra da bi sustigli izuzetno dinamične svjetske trendove potrebno je, između ostalog, prilagoditi tomu zakonske okvire, a sve aktivnosti na tranziciji treba ubrzati uz potporu znanosti i obrazovanja, u čemu veliku ulogu ima i osječko Sveučilište.

V.d. voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović pohvalila je Osječko-baranjsku županiju što je prepoznala digitalnu i zelenu tranziciju kao dvije ključne teme na europskoj razini te inicirala ovakav skup. – Govorimo o novoj, održivoj budućnosti, novim radnim mjestima i novom načinu poimanja svega što svi profesionalno možemo i trebamo davati na tržištu rada i u svojim sredinama – kazala je te naglasila važnost Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

– Hrvatskoj je kroz ovaj plan Europske komisije na raspolaganju do 10 milijardi eura do kraja 2026. godine, a od toga je gotovo 40 posto za zelenu prilagodbu i 20 posto za digitalnu prilagodbu. Samo prihvaćanje i provedba NPOO-a pokazuje da Hrvatska ima viziju koliko je digitalno i zeleno potrebno i važno za zajedničku budućnost te da je spremna apsorbirati ta sredstva – zaključila je Andrea Čović Vidović.

Zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković istaknula je kao je Green Matrix Summit veliki događaj koji se odvija u Osijeku, a progovara o izuzetno važnim temama. – Zelena i digitalna tranzicija te suočavanje s klimatskim promjenama odnosi se na osnovne smjernice koje nosi novo financijsko razdoblje i povlačenje raspoloživih europskih sredstava. Isto tako činjenjem digitalnih procesa i unapređenjem digitalizacije u realnom i ostalim sektorima zapravo naše gospodarstvo činimo konkurentnim, efikasnijim i učinkovitijim na tržištu. Kod zelene tranzicije izuzetno je bitno što ćemo ostaviti budućim naraštajima, a Grad Osijek promišlja upravo u tom smjeru – kazala je Crnković.

Predsjednica Uprave Podravke d.d. Martina Dalić govorila je o uklopljenosti digitalne i zelene tranzicije u poslovnu strategiju i ciljeve Podravke. Naglasila je da Podravka provodi investicijski ciklus vrijedan 200 milijuna eura, a koji donosi brojne investicije koje pridonose smanjenju CO2, potrošnje energije i energije, širenju poljoprivredne proizvodnje, a naročito se inzistira na unutarnjim upravljačkim procesima kako bi povećali efikasnost kompanije i položaj radnika.

Foto: OBŽ